Teste medicale pentru femeia între 40 și 50 ani – recomandări și explicații

©

Autor:

Teste medicale pentru femeia între 40 și 50 ani – recomandări și explicații

Efectuarea testelor medicale corespunzătoare vârstei la un interval de timp recomandat de către medicul curant reprezintă o metodă propice de diagnostic precoce precum și, de implementare a unui tratament specific eventualei afecțiuni decelate (1), (2).
Screening-ul femeii cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 ani cuprinde monitorizarea tensiunii arteriale, valorile lipidogramei, glicemiei, efectuarea unui examen sumar de urină, consult ginecologic, scanare DEXA (osteodensitometrie), colonoscopie sau alte explorări care vizează decelarea unui cancer de colon (test Cologuard, testul determinării sângerărilor oculte în scaun, sigmoidoscopie flexibilă, colonografie CT - colonoscopie virtuală) (3). Alte teste adiționale care pot fi recomandate în funcție de statusul clinic pot fi evaluarea funcției tiroidiene și screening-ul cancerului pulmonar (radiografii toracice) (4).

Mamografia este utilă pentru evidențierea unor noduli de origine benignă sau malignă la nivelul sânilor. Screening-ul facil al formațiunilor tumorale mamare și implicit, diagnosticul în stadii incipiente al cancerului de sân care prezintă potențial curativ, sugerează importanța efectuării acestei investigații (4).

Mamografia este recomandată după vârsta de 40 ani. Cu toate acestea, screening-ul poate fi început mai devreme în cazurile care prezintă antecedente familiale de cancer mamar sau alți factori de risc. Clinicienii optează pentru efectuarea mamografiei la 1-2 ani. Întreruperea efectuării investigației nu prezintă un consens și decizia rămâne la latitudinea medicului curant. Însă, majoritatea femeilor întrerup screening-ul după vârsta de 75 ani. De menționat că în rândul femeilor care au suferit mastectomie bilaterală, mamografia nu-și mai păstrează utilitatea (4).

Examinarea ginecologică cu prelevarea probelor pentru testul Babeș-Papanicolau sau testul HPV este indicată pentru femeia cu vârsta între 30 și 65 ani odată la 5 ani sau în cazurile în care se realizează doar testarea Babeș-Papanicolau, o dată la 3 ani. Întreruperea efectuării testelor se poate indica după vârsta de 65 sau 70 ani, în situațiile în care femeia prezintă 3 teste Babeș-Papanicolau consecutive negative sau fără modificări ale investigațiilor în ultimii 10 ani.

Colonoscopia și explorările care vizează decelarea unui cancer de colon sunt recomandate începând cu vârsta de 50 ani. Utilitatea colonoscopiei este recunoscută prin decelarea formațiunilor cu potențial malign (polipi colonici) și rezecarea lor, precum și diagnosticul unei malignități în stadii incipiente (3). Astfel, reprezintă metoda cea mai eficientă de diagnostic precoce al cancerului de colon.

Vârsta și intervalul de timp la care este recomandată efectuarea colonoscopiei variază în funcție de factorii de risc și particularitățile fiecărui caz în parte (istoric familial sau personal de boli inflamatorii intestinale). În situațiile în care sunt prezente antecedente heredo-colaterale de cancer de colon, polipoză familială sau istoric personal de boli inflamatorii intestinale (rectocolită ulcero-hemoragică, boala Crohn) screening-ul se recomandă a fi realizat mai devreme de 50 ani (3).

Osteodensitometria prezintă utilitate în detectarea semnelor de osteoporoză precum și, în cadrul reevaluărilor privind eficacitatea tratamentului implementat anterior. Indicația vârstei de începere a efectuării scanării DEXA este, în majoritatea cazurilor, de 65 ani. Cu toate acestea, poate fi recomandată la vârste mai tinere în cazurile care au prezentat fracturi. Repetarea investigației se recomandă o dată la 2 ani însă, poate fi realizată mai precoce în funcție de vârstă și factorii de risc prezenți (4).

Investigațiile care urmăresc detectarea debutului sau prezenței diabetului zaharat sunt reprezentate de: testul de toleranță la glucoză, valorile glicemiei à jeun. Studiile realizate până în prezent confirmă creșterea nivelului glicemei odată cu înaintarea în vârstă (4). Începând cu vârsta de 45 ani, se recomandă screening la fiecare 3 ani. În rândul persoanelor cu istoric familial de diabet zaharat, hipertensiune arterială, displipidemie, istoric personal de boli cardiovasculare, obezitate, sedentarism sau diabet gestațional, este recomandată începerea testelor screening mai devreme de 45 ani (3), (4).

Screening-ul cancerului pulmonar cuprinde efectuarea anuală a unei tomografii computerizate cu doză minimă de iradiere adulților cu vârsta cuprinsă între 55-85 ani care prezintă istoric de fumător a 30 pachete pe an sau care au renunțat la fumat în ultimii 15 ani (3).


Data actualizare: 28-01-2019 | creare: 28-01-2019 | Vizite: 1721
Bibliografie
1) Women’s Health, link: https://labtestsonline.org/articles/womens-health
2) Health screenings for women ages 40 to 64, link: https://medlineplus.gov/ency/article/007467.htm
3) Preventive Health Screenings for Women, link: https://www.healthywomen.org/content/article/preventive-health-screenings-women
4) Women’s Health Screenings by Age, link: https://reverehealth.com/live-better/womens-health-screenings-by-age/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeie 40-50 de ani - sfaturi pentru sănătate
  •