Purtarea tocurilor și efectul asupra sănătății

Purtarea tocurilor și efectul asupra sănătății

©

Autor:

Purtarea tocurilor și efectul asupra sănătății

Femeile au trucurile lor când vine vorba despre frumuseÅ£e. Purtarea tocurilor este unul din aceste trucuri: piciorul devine mult mai atrăgător, capătă o formă mult mai feminină ÅŸi creează iluzia unei înălÅ£imi mai mari, asociată cu standardul de frumuseÅ£e al modelelor. De multe ori, odată cu încălÅ£area tocurilor, după primii paÅŸi stima de sine creÅŸte, va simÅ£iÅ£i mai frumoase, implicit dorite ÅŸi astfel, tocurile devin opÅ£iunea de zi cu zi a unor femei scunde, care lucrează la birouri sau care pur ÅŸi simplu vor să se simtă frumoase zilnic. DeÅŸi toÅ£i ÅŸtim că tocurile afectează sănătatea, moda câÅŸtigă în lupta cu recomandările medicale.

Åžtim totuÅŸi că, deÅŸi sunt inconfortabile ÅŸi de multe ori provoacă iritarea pielii piciorului, bășici, dureri de spate ÅŸi de picior, ele continuă să fie opÅ£iunea zilnică sau aproape zilnică pentru unele femei. Oare dacă ar ÅŸtii, pe lângă neplacerile de moment create de tocuri ÅŸi modificarile permanente asupra corpului, ar mai continua purtarea lor sau le-ar evita mai des?

Rămâne la latitudinea fiecărei femei să aleagă între sănătatea personală ÅŸi atingerea unui standard ideatic de frumuseÅ£e.


Impactul tocurilor în funcÅ£ie de înălÅ£imea lor

Standardele de frumuseÅ£e actuale ÅŸi conceptul legat de faptul că înălÅ£imea tocului este direct proporÅ£ională cu frumuseÅ£ea contribuie la transformarea tocurilor într-o opÅ£iune greu de refuzat. Leziunile determinate de purtarea îndelungată a tocurilor sunt permanente ÅŸi afectează părÅ£i vitale ale corpului.

În cazul tuturor pantofilor înalÅ£i există ÅŸi un beneficiu pe care îl puteÅ£i lua în calcul: dezvoltă musculatura gambelor, fac picioarele să apară mai lungi ÅŸi corpul mai suplu. TotuÅŸi, dezavantejele care apar sunt mult mai pertinente implicand consecinta cu atat mai nefasta cu cat tocurile sunt mai inalte si au o baza mai mica de sprijin:

  • Joase (<2,5 cm). Cele mai multe nu oferă suport al arcului plantei.
  • Tocuri medii (4-5 cm). Pot provoca probleme: de la bătături pănă la dureri de spate.
  • Tocuri înalte (6,3-10 cm). Pot fi dureroase la purtat ÅŸi sunt uneori dificile pentru mersul pe jos. Provoacă multe probleme la nivelul picioarelor, cum ar fi degete încălecate, monturi ÅŸi dureri de spate.
  • Extrem de înalte (>10 cm). Aplică o presiune foarte mare în picioare, mersul este foarte dificil ÅŸi provoacă probleme ale picioarelor, dureri de spate ÅŸi modificarea coloanei vertebrale. [1]


Modificările produse de tocuri

Picioare

În mod normal, picioarele au rolul de a acÅ£iona asemeni unui arc în timpul mersului. Acestea amortizează modificările continue de distribuire a greutăţii. Purtarea tocurilor, în special a celor înalte anulează acest avantaj, mutând greutatea corpului spre metatarsiene ÅŸi oasele delicate ale degetelor de la picior. De asemenea, cu cât tocul e mai înalt, cu atât mai mare impactul: s-a constatat că tocurile cui de 10 cm deplasează cu mai mult de 30% din cantitatea de presiune normal exercitată asupra piciorului. TranziÅ£ia călcai-->vârf devine abruptă, fortându-vă să schimbaÅ£i mersul natural într-un mers sacadat. În plus, îndesarea constantă ÅŸi prelungită a piciorului într-o încăpere extrem de strâmtă ÅŸi asupra căreia sunt exercitate câteva kilograme în plus poate duce la leziuni ale nervilor, monturi, unghii încarnate, degete încălecate, bășici, fasciită plantară ÅŸi chiar muÅŸchi lezaÅ£i.

Glezne ÅŸi gambe

Purtarea tocurilor forÅ£ează gleznele să se aplece spre anterior, o miÅŸcare care poate restricÅ£iona circulaÅ£ia la nivelul membrelor inferioare. Pe termen lung, aceasta se traduce prin afectare venoasă inestetică ÅŸi chiar ireparabilă. De-a lungul timpului, adeptele stiletto (toc cui înalt ÅŸi vârf ascuÅ£it) ajung la încordarea ÅŸi chiar scurtarea cronică a gleznei ÅŸi a tendoanelor gambei ceea ce face mersul pe jos, chiar ÅŸi fără tocuri, dureros.

Genunchi

Un alt amortizor, genunchiul este cea mai complexă articulaÅ£ie din corpul dumneavoastră. Este construit special pentru a face faţă presiunilor ÅŸi ÅŸocurilor, dar frecventa utilizare a tocurilor înalte poate adăuga un stres suplimentar pe porÅ£iunile interioare ale genunchilor, ducând în ritm alert la uzură, ÅŸi eventual la osteoartrită. Se poate ajunge chiar la punctul în care există contact direct de os-pe-os ÅŸi înlocuirea genunchiului este necesară.

Åžolduri

Pentru a evita împiedicarea în pantofii incomozi, va trebui să împingeÅ£i ÅŸoldurile în faţă, să arcuiÅ£i spatele ÅŸi va împingeÅ£i pieptul spre înainte. Această poziÅ£ie lucrează muÅŸchii exteriori ai ÅŸoldului ÅŸi întăreÅŸte nefavorabil tendoanele.

Coloana ÅŸi oasele piciorului

PoziÅ£ia fiziologică a coloanei este curbă, în formă de „S” care acÅ£ionează pentru absorbirea ÅŸocului, ÅŸi reduce forÅ£a exercitată asupra vertebrelor. Femeile care utilizează vreme îndelungată tocurile ajung să îÅŸi deformeze curbatura normală a coloanei vertebrale. Astfel, porÅ£iunea lombară ajunge să îÅŸi aplatizeze curbura iar coloana cervicală ÅŸi toracală să se deplaseze. Boli precum spondilolistezisul sau alunecarea unei vertebre peste cealaltă se întâlneÅŸte frecvent la aceste femei, regiunea lombară fiind predispusă acestor tipuri de boli prin concentrarea greutăţii corpului în special pe seama acestor vertebre. Deformarea curburilor fiziologice ale coloanei pot fi permanente ÅŸi astfel ÅŸi durerea de spate, care nu dispare la mersul desculÅ£.

In plus, dacă mergeÅ£i îndelungat pe tocuri există riscul fracturii oaselor de la picior.

MuÅŸchi, tendoane ÅŸi fascii

De-a lungul timpului, purtând tocuri înalte muÅŸchii gambelor ÅŸi ai spatelui se scurtează, ceea ce duce la durere ÅŸi spasme musculare. Tocurile înalte determină o scurtare a tendonului lui Ahile, deoarece odată ce tocul este înalt, acesta exercită o presiune asupra lui ÅŸi se întăreÅŸte. Ingrosarea tendonului lui Achile este nefavorabila: acesta este conceput pentru a fi flexibil, astfel încât piciorul să poată sta plat sau pe vârfuri.

Persoanele care poartă tocuri utilizează în mers mai mult muÅŸchii iar cele ce folosesc mai mult incaltamintea joasa isi folosesc mai mult tendoanele. În momentul în care tendonul se alungeÅŸte în timpul mersului, se stochează energie elastică pentru a propulsa piciorul de la sol. Tendoanele sunt arcuri mai eficiente decât muÅŸchii. Deci, prin întindere ÅŸi încordare combinate cu muÅŸchii gambei deja scurtaÅ£i, purtătorii de tocuri merg pe jos mai puÅ£in eficient, cu sau fără tocuri. Este necesară mai multă energie pentru a acoperi aceeaÅŸi porÅ£iune de sol ca persoanele cu încălţăminte joasă ÅŸi provoacă oboseală musculară mai rapidă ÅŸi dureri. ExerciÅ£iile de întindere sau trecerea la pantofi fără toc sunt dureroase pentru aceste femei ÅŸi se poate ajunge chiar la fasciită plantară.

Nervi

Postura incorectă a coloanei aplică o presiune în plus asupra nervilor medulari. Stenoza de foramen este o boală a acestor nervi care apare la compresia anormală a unor părÅ£i anatomice blocând sau reducând spaÅ£iul în unul sau mai multe foramine. Simptomele clasice sunt dureri fulger asociate cu amorÅ£eală, furnicături, slăbiciune musculară, spasme, crampe. Una din aceste boli este reprezentată de sciatică. [2][3][4][5][6]

Sarcina ÅŸi pantofii cu toc

AceiaÅŸi hormoni de sarcină, care slăbesc ligamentele pentru a permite creÅŸterea produsului de sarcină, vor trece ÅŸi prin alte zone ale corpului, cum ar fi partea inferioară a picioarelor ÅŸi glezne. Când ligamentele din partea inferioară a piciorului sunt slăbite, picioarele se pot prelungi ÅŸi lărgi ÅŸi forÅ£a gleznei diminuă. Acest lucru face purtarea tocurilor înalte să devină mult mai riscantă ÅŸi mai puÅ£in confortabilă decât în mod normal. Ligamentele coloanei vertebrale inferioare sunt ÅŸi ele afectate în sensul că nu pot face faţă cu succes unui stres suplimentar: greutatea copilului fiind deja un factor de stres pentru coloana lombară.


Cu ligamentele gleznei slăbite, stabilitatea este de asemenea o problemă. CombinaÅ£i ligamentele slăbite cu probleme de echilibru asociate redistribuirii greutăţii corporale în timpul sarcinii ÅŸi cu purtarea tocurilor înalte! Gravida se poate împiedica ÅŸi cădea, cu consecinte de multe ori grave atât pentru femeia gravidă cat ÅŸi pentru fătul ei.


RetenÅ£ia de lichide majoritar în partea inferioară a corpului determină creÅŸterea în dimensiune a picioarelor. Purtarea de tocuri înalte agravează această problemă. Medicii contraindică cu desăvârÅŸire purtarea tocurilor în timpul sarcinii. Modificările de poziÅ£ie ale coloanei vertebrale datorate greutăţii copilului care trage spre anterior la care se adaugă ÅŸi cele determinate de purtarea tocurilor pun în pericol uriaÅŸ viaÅ£a copilului. Ligamentele slăbite, picioarele umflate ÅŸi instabilitatea accentuată în timpul sarcinii au determinat contraindicaÅ£ia clară privind tocurile pentru o femeie gravidă. [9]

Sfaturi ale medicilor

  • AsiguraÅ£i-vă că pantofii sunt mărimea potrivită, astfel încât piciorul să nu alunece înainte, punând ÅŸi mai multă presiune pe degetele de la picior. De fiecare dată când alegeÅ£i pantofii, nu omiteÅ£i să verificaÅ£i dacă există suficient spaÅ£iu pentru a va miÅŸcă degetele picioarelor.
    SelectaÅ£i pantofi cu tocuri joase – 4 cm sau mai mici - ÅŸi o baza largă de toc; un toc mai gros va răspândi mai uniform greutatea corpului. Cu cât sunt mai subÅ£iri (cui- stiletto) cu atât baza de sprijin se micÅŸorează iar tocurile de trei inch (7,6 cm) sau mai înalte pot scurta tendonul lui Ahile. O platformă e o opÅ£iune mult mai indicată. Aceasta oferă un suport substanÅ£ial pe talpa piciorului. Dacă aveÅ£i probleme în a găsi pantofi de acest tip (cu sprijin pentru arcul plantar) consultaÅ£i o podiatrist legat de aplicarea unor inserÅ£ii personalizate pentru a va sprijini în mod corect picioarele.
  • FolosiÅ£i tălpi moi pentru a reduce impactul asupra genunchiului. ArticulaÅ£ia genunchiului este una din cele mai complexe articulaÅ£ii din corp ÅŸi este extrem de dificil de reparat.
  • PurtaÅ£i tocuri în zile în care mersul pe jos sau statul în picioare sunt limitate.
  • Ca ÅŸi alte părÅ£i ale corpului dumneavoastră, spatele are nevoie de pauze. Dacă purtaÅ£i pumps o zi întreagă, alegeÅ£i papuci fără toc ziua următoare. PuteÅ£i salva tocurile pentru seri speciale ÅŸi nu pentru mersul pe jos sau statul în picioare mai mult de câteva ore în zi.
  • ÎncercaÅ£i să găsiÅ£i pantofi mult mai confortabili, cum ar fi pantofii de sport sau walking-shoes pentru naveta la ÅŸi de la locul de muncă. Pantofii ar trebui să permită organismului să se miÅŸte în mod natural în timpul mersului pe jos iar membrelor inferioare, ÅŸoldurile ÅŸi spatelui să se întindă.
  • ÎntindeÅ£i-va ! GăsiÅ£i-vă timp în fiecare zi pentru a întinde muÅŸchii gambei ÅŸi ai picioarelor.
  • Dacă aveÅ£i de gând să alegeÅ£i tocuri, alegeÅ£i un nume bun al firmei care fabrică pantofi, deoarece sunt ÅŸanse că design-ul să fie unul ergonomic astfel încât să fie mai confortabil de purtat.
  • AlegeÅ£i materiale naturale, cum ar fi pielea, pielea de căprioară ÅŸi cauciucul care se potrivesc piciorului mai bine decât materialele artificiale.
  • UitaÅ£i de pantofii de tip ciocate sau de cei care oferă un spaÅ£iu extrem de îngust pentru degete- acestea vor determina daune pe termen lung.
  • Dacă purtaÅ£i tocuri tot timpul săptămânii, anatomia piciorului se formează în timp în poziÅ£ia determinată de pantofi. Dacă în weekend doriÅ£i să faceÅ£i sport ÅŸi faceÅ£i trecerea către adidas este important să conÅŸtientizaÅ£i că există un risc mare de leziuni.
  • Înainte de a-i cumpăra, încercaÅ£i ambii pantofi ÅŸi probaÅ£i-i ÅŸi pentru mers, în jurul magazinului spre exemplu, pentru a vă asigura că nu alunecă, strâng sau deranjează în vreun oricare alt mod în timpul miÅŸcării. [2][4][6][7][8]


Alternative concepute pentru atenuarea efectului negativ al tocurilor asupra sănătăţii

Dacă sunteÅ£i pro tocurilor mereu, optaÅ£i pentru pantofi cu design gândit de ortopezi alături de creatorii de încălţăminte. Sunt mai greu de găsit ÅŸi sunt o alternativă mai scumpă, dar mai sănătoasă, recomandată femeilor care nu pot renunÅ£a la tocuri.

Actual, există numeroase mărci care au modelat pantofi speciali cu toc, dezvaltandu-se diferite opÅ£iuni speciale în acest sens:

  • buzunăraÅŸe mici cu aer care funcÅ£ionează ca o pernă pentru talpă ÅŸi partea anterioară a piciorului, atenuând durerea asociată cu purtarea tocurilor. ÎnălÅ£imea tocurilor cu această tehnologie variază de la 7,5 la 10 cm.
  • talpa este concepută pentru a ridica bolta piciorului ÅŸi a modifica distribuirea greutăţii astfel încât aceasta să fie în mod egal între călcai ÅŸi degetele de la picioare. Ideea este de a îmbunătăţi alinierea corpului ÅŸi a reduce durerile de spate ÅŸi de picioare.
  • În partea anterioară prezintă o bază mai largă ÅŸi porÅ£iunea tocului mai strâmtă, arc de suport, căptuÅŸeli de spumă pentru a absorbi ÅŸocul ÅŸi un material cauciuc-piele unic care este flexibil, pentru a permite miÅŸcarea piciorului. [1]


Cuvânt final privind piciorul sănătos

Nu lăsaÅ£i simÅ£ul stilului să paralizeze capacitatea dumneavoastră de a suporta durere la fiecare pas ÅŸi de a altera starea de sănătate a întregului corp. Există extrem de numeroase alternative pentru a arăta cu stil în pantofi cu toc mic sau chiar fără toc. Durerile de picioare ÅŸi leziunile majore pot fi evitate prin purtarea cu moderaÅ£ie a tocurilor. Pentru femeile care nu pot renunÅ£a la purtarea zilnică a tocurilor, recomandările medicilor sunt ca înălÅ£imea acestora să fie cât mai redusă, cu o bază pentru susÅ£inere cât mai mare. TotuÅŸi, o atenÅ£ie deosebită trebuie acordată în timpul sarcinii deoarece purtarea tocurilor este contraindicată gravidelor. [1]


Data actualizare: 14-02-2021 | creare: 22-04-2014 | Vizite: 21732
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum