Igiena intimă

©

Autor:

Igiena intimă
Igiena intimă reprezintă un subiect adesea evitat sau trecut cu vederea. Chiar dacă este o temă mai delicată, este important să îi acordăm atenția necesară, mai ales pentru că are o mare influență asupra stării noastre de sănătate.

Atât o igienă excesivă, cât și una insuficientă pot avea consecințe nefavorabile și chiar periculoase pentru sănătatea întregului organism.

Ce presupune o igienă intimă corespunzătoare?

Asemenea întregului nostru organism, zona intimă deține un complex sistem de apărare împotriva bacteriilor dăunătoare, ce sunt responsabile de infecții dar și de alte afecțiuni. Secretul îl reprezintă un echilibru al florei bacteriene. Pentru a păstra acest echilibru adecvat, este totuși nevoie ca anumite condiții să fie îndeplinite.

Am putea crede că e important să facem dușuri cât mai dese pentru menținerea igienei și a ne feri de bacteriile dăunătoare. Dar când vine vorba despre igiena intimă lucrurile nu stau deloc așa. Un singur duș pe zi este suficient în acest sens. (1) Și dimpotrivă, dușurile dese și băile îndelungate au un efect negativ asupra echilibrului florei bacteriene, dar și asupra pH-ului. Excepție face situația în care suntem la menstruație, când este recomandat să facem dușuri ceva mai dese.

Poate este deja un lucru bine știut, dar merită subliniat de fiecare dată: săpunurile și gelurile de duș obișnuite nu sunt potrivite pentru igiena intimă. Flora bacteriană trebuie să își păstreze echilibrul, fapt pentru care nevoie ca zona intimă să păstreze un pH mai acid decât restul corpului și anume 5, 5. Așadar, este necesar ca produsele noastre de îngrijire să fie de ajutor în acest sens și să favorizeze păstrarea acestui mediu, ce este responsabil de eliminarea bacteriilor dăunătoare. (3) Săpunurile și gelurile de duș obișnuite au un pH prea ridicat și astfel au o influență dăunătoare. Este recomandat să folosim exclusiv geluri și săpunuri speciale pentru îngrijirea intimă. Dacă acest lucru nu este posibil, putem folosi doar apa.

În ceea ce privește vaginul, acesta are un sistem propriu de curățare. Prin producerea de mucus, acesta menține un pH acid și astfel protejează împotriva infecțiilor și germenilor dăunători. De multe ori, poate din lipsa unei bune informări, femeile aleg metode mai puțin sănătoase pentru a-și menține igiena intimă. Una dintre acestea o reprezintă spălăturile vaginale. Acestea se fac cu ajutorul unor substanțe speciale ce se găsesc cu ușurință în farmacii. O impresie greșită o reprezintă ideea că acestea ajută la diminuarea mirosurilor neplăcute sau mențin o mai bună igienă intimă. Dimpotrivă, spălăturile vaginale sunt mai degrabă dăunătoare pentru că perturbă echilibrul acid al vaginului, crescând astfel riscul de infecții. (4) (1)

De multe ori femeile se întreabă dacă mirosul zonei intime este unul normal sau dacă ceva este în neregulă. Dar chiar și într-o stare de sănătate perfectă, vaginul va avea un miros specific, care variază de la o femeie la alta. Dar dacă mirosul este unul puternic sau deranjant sau apare deodată, atunci este cazul unui consult medical pentru că acesta poate fi cauzat de o infecție. De asemenea, trebuie acordată atenție usturimilor și mâncărimilor, dar și apariției unor pete verzi sau gălbui. Chiar dacă nu este un lucru prea plăcut și multe femei evită pe cât posibil, este important un consult medical și primirea unui tratament potrivit pentru afecțiunea suferită. (4)

Recomandări

1. Evitați să purtați lenjerie intimă și haine prea strâmte. Acestea favorizează creșterea temperaturii în această zonă sensibilă, dar și transpirația excesivă. Astfel, bacteriile găsesc un mediu perfect pentru înmulțire, iar infecțiile nu vor întârzia să apară.
2. Direcția de spălare, precum și cea de ștergere trebuie să fie întotdeauna dinspre față în spate, pentru a evita migrarea bacteriilor spre vagin.
3. În timpul menstruației schimbați absorbantele și tampoanele cel puțin o dată la 3-4 ore sau cât de des este necesar.
4. Nu folosiți săpunuri, geluri de duș sau deodorante parfumate.
5. Nu este necesar și este chiar dăunător să efectuați spălături vaginale.
6. Folosiți doar prosoape curate și uscate ce absorb bine umezeala.
8. Purtați lenjerie de bumbac. Orice alt tip de lenjerie împiedică pielea să respire, astfel umiditatea crește și creează un mediu perfect pentru răspândirea bacteriilor.
9. Evitați să purtați lenjerie intimă sau haine strâmte în timpul somnului.
10. Nu folosiți bureți de baie. Aceștia sunt un mediu perfect pentru înmulțirea bacteriilor și reprezintă un pericol pentru sănătate.
11. Un alt aspect, adesea trecut cu vederea, este îmbunătățirea sistemul imunitar. Acesta este principalul responsabil în lupta cu infecțiile și un factor important în starea de bine a întregului organism. Mâncați sănătos, faceți exerciții fizice zilnice și evitați stresul. În acest fel, chiar dacă infecțiile vor apărea, organismul le va combate cu mai multă ușurință. (2) (3)

Este important ca aceste reguli de igienă intimă să fie respectate nu numai pentru a păstra o senzație de curățenie și prospețime, dar și pentru a preveni o gamă largă de afecțiuni.

Data actualizare: 25-02-2024 | creare: 26-02-2015 | Vizite: 6352
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum