Probioticele, benefice pentru memorie și stres

©

Autor: Redacția ROmedic

Probioticele, benefice pentru memorie și stres
Ultimele cercetări indică tot mai des o posibilă legătură între sănătatea mentală și bacteriile din intestine (microbiomul).

Rezultatele acestora sunt întărite de un nou studiu în care participanții care au luat zilnic probiotice, pe durate unei luni, s-au simțit mai puțin stresați și au obținut scoruri mai bune la teste de memorie.

Cei 22 bărbați care au luat parte la studiu au primit timp de o lună câte o capsulă ce conținea peste un bilion de bacterii Bifidobacterium longum 1714, iar în luna a doua au primit capsule placebo.

Comparând stresul declarat și rezultatele la testele de memorie înainte de începerea studiului, după  prima lună în care s-au administrat probiotice și după luna a doua, s-a observat că participanții erau cel mai puțin stresați și memoria era la un nivel de funcționare optim după luna în care au primit probiotice, nivelul de cortizol din sânge (considerat hormonul stresului) fiind cel mai scăzut.
 
Studiul pe oameni a fost precedat de teste pe animale de laborator, în care aceeași echipă de cercetători de la University College Cork din Irlanda a arătat că administrarea de probiotice poate îmbunătăți memoria și poate avea un efect antidepresiv.

Studiul s-a realizat pe un număr mic de participanți, de aceea este nevoie de replicarea lui pentru cofirmarea rezultatelor. Dacă efectul probioticelor va fi susținut și de acestea, va fi un progres semnificativ pentru sănătatea mentală, mai ales că în general probioticele au puține efecte secundare.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 09-06-2019 | creare: 20-10-2015 | Vizite: 3361
Bibliografie
Taking probiotics could make you less stressed and boost your memory, study suggests, link: https://www.sciencealert.com/taking-probiotics-could-make-you-less-stressed-and-boost-your-memory
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Iaurturile din comerț conțin suficiente „bacterii benefice” pentru a avea efecte asupra sănătății?
  • Probioticele NU cresc imunitatea la sugari și copii mici
  • Este eficientă administrarea probioticelor pentru a preveni apariția eczemei sau a astmului?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum