Suplimentul cu ajutorul căruia se tratează schizofrenia la șoareci ar putea restabili „dansul” sănătos și structura neuronilor

©

Autor:

Suplimentul cu ajutorul căruia se tratează schizofrenia la șoareci ar putea restabili „dansul” sănătos și structura neuronilor
Un simplu supliment alimentar reduce simptomele comportamentale la șoarecii care prezintă o mutație genetică care provoacă schiofrenie. După experimente suplimentare, cercetătorii au ajuns la concluzia că suplimentul probabil protejează proteinele care intră în alcătuirea scheletelor celulare ale neuronilor.
Suplimentul betaină a fost inițial izolat din sfecla de zahăr, iar necesarul de betaină provine atât din surse externe de hrană, cât și din sinteza produsă în organism. Suplimentele sunt utilizate clinic pentru tratarea homocistinurie, o boală metabolică.

Profesorul Nobutaka Hirokawa, conducătorul studiului, explică faptul că nu încurajează pe nimeni să ia betaină fără recomandarea medicului. Fiind deja utilizată clinic, el consideră că reutilizarea acesteia pentru tratarea schizofreniei ar trebui să fie sigură.

Se estimează că schizofrenia afectează aproximativ 1 din 100 de persoane la nivel global. Hirokawa mai spune că există tratamente pentru schizofrenie, însă acestea au efecte secundare.

Studiile genetice asupra persoanelor diagnosticate cu schizofrenie au aratăt posibile legături între boală și variațiile genei 3b din familia kinezinelor (kif3b), dar și a altei gene implicate în sinteza betainei în organism.
Hirokawa și colegii lui au clasificat toți cei 45 de membri ai superfamiliei kinezinelor de la mamifere, dintre care majoritatea codifică sinteza unor proteine motorii responsabile cu transportul în interiorul celulei. În mod normal, proteina KIF3B se leagă de o altă proteină din superfamilia kinezinelor și transportă încărcătura în întregul neuron.

Șoarecii utilizați în cercetările recente au avut o singură copie funcțională a genei kif3b și sunt adesea folosiți ca model animal al schizofreniei. Ei evită interacțiunile sociale și prezintă același răspuns slab, similar pacienților umani cu schizofrenie, la un test numit inhibare a prepulsiei-test care măsoară cât de surprinși sunt de un sunet brusc, puternic, precedat de un sunet mai slab.

Șoarecii cu mutație a genei kif3b, care au avut o dietă ce a cuprins o cantitate de betaină de trei ori mai mare decât cea normală, au avut un comportament normal, acest lucru sugerând că suplimentele cu batină ar putea trata simptomele schizofreniei.

Forma unui neuron sănătos este alcătuită din corp celular, dendrite și axon. Neuronii cu mutația KIF3B, crescuți în laborator, au o structură neobișnuită, hiperamificată, cu prea multe dendrite. Neuroni hiperamificați au fost observați și în probele de la persoane cu schizofrenie.

Actina din scheletul celular al unui neuron este asamblată parțial de o altă proteină numită CRMP2. Analizele chimice ale creierului chimice ale creierului șoarecilor cu mutația kif3b și ale pacienților umani cu schizofrenie relevă deteriorări semnificative ale CRMP2.

Prin protejarea CRMP2, tratamentul cu betaină permite neuronilor să contruiască structuri adecvate.

Hirokawa spune că se cunoaște faptul că în creierul pacienților cu schizofrenie cantitatea de betaină scade, astfel încât acest studiu sugerează că acest supliment ar putea reprezenta un tratament pentru cel puțin unele tipuri de schizofrenie.
Rezultatele acestui studiu experimental au fost publicate în revista Cell Reports.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-11-2021 | creare: 23-04-2021 | Vizite: 1167
Bibliografie
Supplement treats schizophrenia in mice, restores healthy 'dance' and structure of neurons, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210419110136.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie
  • Frații persoanelor cu schizofrenie au un risc mai mare pentru același diagnostic
  • Schizofrenia
  •