Terapia hormonală în menopauză - sigură pentru femeile peste 65 de ani

©

Autor:

Terapia hormonală în menopauză - sigură pentru femeile peste 65 de ani
În 2002, studiul Women's Health Initiative (WHI) a evidențiat că terapia hormonală în menopauză (THM) cu estrogen și progestogen la femeile aflate la menopauză, cu o vârstă medie de 63 de ani, crește incidența cancerului de sân invaziv, a accidentului vascular cerebral și a bolii coronariene, deși reduce fracturile. Prezentarea negativă a rezultatelor în presă a contribuit la teama publicului față de terapia hormonală, deși multe din aceste rezultate negative și-au pierdut semnificația după corectarea pentru multiple testări. Un al doilea studiu WHI din 2004 a examinat efectul terapiei cu estrogen asupra acelorași rezultate la femei histerectomizate, raportând o reducere aproape semnificativă a cancerului de sân, care a devenit semnificativă în urmărirea pe termen lung a studiului WHI. Cu toate acestea, aceste rezultate pozitive au primit puțină atenție din partea presei.

Un nou studiu, publicat în jurnalul Menopause, folosește datele Centrului de Cercetare Virtuală al Centrelor pentru Servicii Medicare și Medicaid (CMS) pentru a examina efectele utilizării terapiei hormonale în menopauză după vârsta de 65 de ani, evaluând diferite tipuri, rute și doze, precum și impactul lor asupra sănătății, inclusiv deces, demență, boli cardiovasculare și cancer. Analiza Cox extinsă a fost implementată pentru a evalua asociația acestor factori cu rezultatele de sănătate.

Rezultatele studiului indică o scădere semnificativă a riscului de mortalitate asociată cu utilizarea terapiei cu estrogen după vârsta de 65 de ani. Utilizarea terapiei cu estrogen a fost de asemenea asociată cu reduceri ale riscului pentru trei tipuri de cancer (sân, plămâni și colorectal) și pentru patru condiții cardiovasculare (insuficiență cardiacă congestivă, tromboembolism venos, fibrilație atrială și infarct miocardic acut), precum și demență. Riscul de mortalitate și de anumite boli a fost mai scăzut în cazul utilizării terapiei cu estrogen pe cale vaginală sau transdermică, comparativ cu calea orală, și în cazul dozelor mici comparativ cu dozele mari. Utilizarea combinată de estrogen și progestogen nu a fost asociată semnificativ cu mortalitatea și a avut un impact variabil asupra riscului de cancer de sân.

Aceste rezultate sugerează beneficii potențiale ale utilizării terapiei hormonale în menopauză după vârsta de 65 de ani, cu variații importante între diferitele terapii hormonale menopauzale, care pot ajuta la personalizarea terapiei pe baza nevoilor individuale. Studiul subliniază importanța evaluării continue a riscurilor și beneficiilor terapiei hormonale la femeile în vârstă și sugerează că utilizarea THM ar putea continua să ofere avantaje semnificative pentru sănătate chiar și după vârsta de 65 de ani.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-04-2024 | creare: 11-04-2024 | Vizite: 376
Bibliografie
Study provides reassurance regarding the safety of using hormone therapy after age 65 years, link: https://www.news-medical.net/news/20240410/Study-provides-reassurance-regarding-the-safety-of-using-hormone-therapy-after-age-65-years.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Terapia hormonală pentru tratarea simptomelor menopauzei: beneficii și riscuri
  • Terapia hormonală pentru persoanele transmasculine, mai sigură decât s-a crezut (studiu)
  • Terapia hormonală și îmbătrânirea biologică la femeile aflate în postmenopauză
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum