Terapia hormonală în menopauză poate duce la boala ficatului gras?

©

Autor:

Terapia hormonală în menopauză poate duce la boala ficatului gras?
Boala hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD) este o afecțiune în care ficatul acumulează cantități excesive de grăsimi și trigliceride, independent de consumul de alcool sau droguri. Incidența acestei boli este mai mare în rândul femeilor aflate la menopauză, depășind 20% la nivel global. NAFLD poate evolua în condiții mai severe, cum ar fi carcinomul hepatocelular și ciroza. Studiile anterioare sugerează că estrogenul ar putea avea un rol protector împotriva progresiei NAFLD, dar nu s-a investigat până acum modul în care terapia hormonală menopauzală (MHT) afectează această boală, în funcție de calea de administrare a estrogenului.

Despre studiu

Studiul a inclus 368 de femei cu vârste între 45 și 60 de ani, aflate la menopauză, care au fost împărțite în două grupuri: unul care a primit MHT transdermal și unul care a primit MHT oral. Perioada de timp analizată a fost între ianuarie 2016 și decembrie 2020. Tratamentul MHT a inclus progestogen și estrogen pentru femeile cu uter și doar estrogen pentru cele fără uter.

Rezultate și concluzii

Rezultatele au arătat că administrarea transdermală a estrogenului este mai eficientă decât cea orală în prevenirea sau încetinirea progresiei NAFLD. Acest lucru se datorează efectelor anti-steatotice și antiinflamatorii ale estrogenului asupra hepatocitelor și celulelor Kupfer, respectiv. De asemenea, estrogenul are efecte benefice asupra metabolismului lipidic.

Un alt aspect important a fost influența dozei și tipului de progestogen asupra progresiei NAFLD. S-a observat că doza standard de estrogen nu a avut un impact negativ asupra ficatului în cazul femeilor sănătoase aflate la menopauză, dar progresia NAFLD a fost mai accentuată la doze standard comparativ cu dozele reduse.

Studiul sugerează că MHT transdermal este mai eficientă decât cea orală în prevenirea și încetinirea progresiei NAFLD. Aceste descoperiri pot ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să aleagă cea mai bună opțiune de MHT pentru pacientele lor.

Limitări

Studiul are câteva limitări, inclusiv designul retrospectiv, care ar putea introduce un anumit grad de părtinire. De asemenea, nu s-au luat în considerare factori precum dieta și exercițiile fizice, care sunt măsuri preventive și terapeutice pentru NAFLD. Totodată, eșantionul a fost neechilibrat, cu un număr mult mai mare de femei care au primit estrogen oral comparativ cu cele care au primit estrogen transdermal.

sursa: News Medical
foto: adriaticfoto/Shutterstock.com

Data actualizare: 25-09-2023 | creare: 25-09-2023 | Vizite: 316
Bibliografie
Is menopausal hormone therapy associated with non-alcoholic fatty liver disease?, link: https://www.news-medical.net/news/20230921/Is-menopausal-hormone-therapy-associated-with-non-alcoholic-fatty-liver-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul pacienților cu boală hepatică grasă nealcoolică de a dezvolta cheaguri de sânge poate fi redus prin activitate fizică
  • Ciclurile menstruale lungi sau neregulate, asociate cu boala hepatică grasă nonalcoolică
  • Băuturile bogate în fructoză lichidă pot crește riscul de hipertrigliceridemie și implicit al afecțiunilor cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum