Terapia de regenerare celulară restabilește mai rapid ca oricând țesutul hepatic deteriorat

©

Autor:

Terapia de regenerare celulară restabilește mai rapid ca oricând țesutul hepatic deteriorat

Regenerarea țesuturilor reprezintă un proces slab dezvoltat la mamifere prin comparație cu alte tipuri de viețuitoare, vindecarea fiind lentă și în unele cazuri defectuoasă. Ficatul, un organ vital pentru buna funcționare a întregului organism uman, este supus deseori agresiunilor prin substanțe toxice ingerate din mediul extern, necesitând rate mari de diviziune celulară și regenerare. Pentru a îmbunătăți modul în care țesutul hepatic este regenerat, o echipă de cercetători din cadrul Salk Institute a realizat un studiu despre utilizarea unor molecule de reprogramare celulară care ar putea readuce parțial celulele hepatice deteriorate la stări mai tinere, sănătoase.
Lucrarea, publicată recent în jurnalul Cell Reports, descrie efectele moleculelor de reprogramare celulară asupra celulelor hepatice colectate de la șoareci de laborator. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază importanța studiului pentru bolile hepatice identificate la oameni. Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor la Salk Institute, a afirmat: „Descoperirile noastre ar putea duce la dezvoltarea de noi terapii pentru infecții hepatice, pentru cancer hepatic și chiar pentru boli genetice ale ficatului, precum și pentru boli metabolice, cum ar fi steatohepatită non-alcoolică (NASH).”

Moleculele de reprogramare celulară utilizate în acest studiu au fost dezvoltate de aceeași echipă de cercetători în cadrul unor experimente anterioare. În lucrările publicate în trecut, moleculele de reprogramare celulară cunoscute drept Oct-3/4, Sox2, Klf4 și c-Myc și redenumite ulterior pe scurt „factori Yamanaka”, s-au dovedit utile pentru procesele de încetinire a îmbătrânirii celulare pentru îmbunătățirea capacității de regenerare a țesutului muscular la șoareci.

Pentru a analiza posibile efecte suplimentare, care să ducă la vindecarea sau chiar eradicarea anumitor boli, cercetătorii au folosit de această dată factorii Yamanaka pentru a încerca să crească dimensiunea ficatului la șoarecii de laborator. Scopul experimentului a fost de a îmbunătăți funcția hepatică, crescând, astfel, durata de viață în stare de sănătate a șoarecilor de laborator. Rezultatele au fost promițătoare: moleculele de reprogramare celulară au reprezentat elementul cheie din cadrul unui proces de conversie parțială a celulelor hepatice mature înapoi în stări „mult mai tinere”, ceea ce promovează o funcție semnificativ îmbunătățită și o capacitate mult mai îndelungată de creștere și de diviziune a celulelor.

Cu toate că era cunoscut faptul că ficatul prezintă o funcție mult mai bună de regenerare celulară față de alte organe, sugerând o posibilă utilizare a moleculelor de reprogramare, oamenii de știință din întreaga lume se confruntă frecvent cu dificultatea controlării procesului de diviziune celulară. Fără o analiză corectă, exactă, utilizarea factorilor necesari pentru îmbunătățirea funcției celulare și pentru întinerirea celulară poate determina creșterea celulară necontrolată, dând naștere cancerului hepatic. Pentru a evita acest fenomen, echipa de la Salk Institute a limitat administrarea factorilor Yamanaka, protocolul de tratament fiind stabilit pentru o singură zi.

Ulterior, cercetătorii au înregistrat de-a lungul mai multor generații celulare activitatea țesutului hepatic de la șoarecii de laborator, fiind identificate celule parțial reprogramate, întinerite. Mai mult decât atât, chiar și după aproximativ nouă luni de experiment, o durată foarte mare din viața șoarecilor de laborator, nu s-au identificat tumori hepatice.

Tomoaki Hishida, autor al studiului și profesor asociat la Universitatea de Medicină Wakayama din Japonia, a explicat: „Factorii Yamanaka sunt, într-adevăr, o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, au potențialul de a îmbunătăți regenerarea ficatului în cadrul țesutului deteriorat, dar, pe de altă parte, dezavantajul este că pot provoca tumori. Am fost încântați să constatăm că protocolul nostru de administrare pe termen scurt are efecte bune, fără a avea consecințe negative asupra țesutului hepatic.”

sursa. Science Daily
foto: Celulele hepatice au fost parțial reprogramate în celule mai tinere (roșii) folosind factorii Yamanaka (albe). Nucleii celulari (albastru) și proteinele citoscheletice (verde) sunt, de asemenea, prezentate. Credit: Salk Institute


Data actualizare: 04-05-2022 | creare: 04-05-2022 | Vizite: 404
Bibliografie
Cellular regeneration therapy restores damaged liver tissue faster than ever, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220426153653.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt provocările actuale în cercetarea regenerării creierului uman și cum pot fi ele depășite?
  • Întinerirea și regenerarea celulară
  •