O nouă „armă” împotriva demenței: SEMORE

©

Autor:

O nouă „armă” împotriva demenței: SEMORE
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au dezvoltat un algoritm de învățare automată care poate urmări aglomerările de proteine în timp real sub microscop, o premieră în domeniu. Această inovație permite identificarea rapidă și eficientă a caracteristicilor clusterele de proteine asociate cu boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.
Algoritmul - denumit SEMORE (SEgmentation and MORphological fingErprinting) - poate detecta, număra și clasifica aceste aglomerări după formă și mărime, monitorizându-le evoluția în timp. Aceasta este o îmbunătățire semnificativă față de metodele manuale, care sunt mult mai lente și mai puțin eficiente.

Utilizarea algoritmului poate accelera cercetarea privind cauzele formării aglomerărilor și dezvoltarea de noi tratamente și terapii pentru combaterea acestor tulburări. Echipa de cercetători aplică deja această tehnică în experimente cu molecule de insulină, pentru a înțelege cum aglomerarea afectează capacitatea de a regula nivelul zahărului din sânge și pentru a explora moduri de a opri sau transforma aceste aglomerări în structuri mai puțin periculoase sau mai stabile.

În plus, algoritmul este disponibil gratuit ca software open source, ceea ce îl face accesibil cercetătorilor din întreaga lume, facilitând acumularea unei baze de date extinse privind structurile moleculare și proteice legate de diverse boli. Aceasta va contribui la o mai bună înțelegere a bolilor și la dezvoltarea de strategii eficiente pentru a le combate.

sursa: Science Daily
foto: Proteinele de insulină se adună. Jacob Kæstel-Hansen.

Data actualizare: 24-05-2024 | creare: 24-05-2024 | Vizite: 279
Bibliografie
New weapon against dementia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240522130338.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câteva idei de mic dejun bogat în proteine
  • O nouă sursă durabilă de hrană: insectele
  • Creșterea aportului de proteine ​​nu determină creșterea masei musculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum