Televizorul obisnuieste creierul cu trandavia

Data publicării: 20-03-2007

In timpul privitului la televizor, emisfera stanga a creierului isi diminueaza activitatea, iar logica si functia critica a gandirii sunt atenuate, omul asimiland mesajele nefiltrate direct in subconstient, au concluzionat, joi seara, participantii la o dezbatere  asupra cartii lui Virgiliu Gheorghe "Efectele televiziunii asupra mintii umane".
 Tot mai multi copii sufera de deficit atentional tocmai din motiv ca petrec prea mult timp in fata televizorului, a avertizat psihiatrul Elena Stuparu. Cei afectati de aceasta tulburare - aproximativ o treime dintre copiii din SUA - memoreaza mai greu, refuza sa se angajeze in eforturi intelectuale, devin dezinhibati si imita conduite stereotipe, insusite de la televizor.
 Sociologul Ilie Badescu a spus ca omul modern a devenit dependent de televiziune, stare care ii afecteaza relatia cu semenii. Din cele 16 ore ale timpului diurn, 50% sunt alocate muncii iar 38% - privitului la televizor si numai 10% din timpul lor oamenii si-l dedica familiei, a afirmat Badescu. Credinciosii petrec 2% din timp in rugaciune, a adaugat el.
 Sociologul a subliniat ca imaginile si mesajele difuzate de televiziuni descurajeaza intemeierea unei familii.
 "Este de 24 de ori mai mare referirea la relatiile dintre persoane necasatorite, decat ilustrarea relatiilor intre oameni casatoriti", a aratat Ilie Badescu, fiind de parere ca oamenii tind sa instituie "realitate" din seriale in viata lor de zi cu zi.
 Psihiatrul Elena Stuparu a fost de aceeasi parere, spunand ca dependenta de televiziune "te transforma din actor al propriei vieti in spectator al vietii altora".
 Elizabeta Negreanu, cercetator la Institutul de Ştiinte ale Educatiei, a remarcat, in urma unui studiu, ca liceenii de 16 ani se exprima cu dificultate in scris din cauza ca citesc putin si se uita aproximativ sase ore pe zi la televizor. Cu toate acestea, elevii au criticat programele televizate de proasta calitate, amestecul jurnalistilor in viata intima a persoanelor publice, au cerut programe de informare obiectiva pentru tineri si programe muzicale cu toate genurile de muzica, inclusiv clasica.
 Dezbaterea a avut loc in Aula Patriarhiei, fiind organizata de Asociatia Studentilor Ortodocsi din Romania, impreuna cu Asociatia pentru Apararea Familiei.

 

Sursa: Rompres

20-03-2007, Vizualizari 904
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.