Tehnologia nu ne face mai puțin inteligenți, spun experții

Tehnologia nu ne face mai puțin inteligenți, spun experții

©

Autor:

Tehnologia nu ne face mai puțin inteligenți, spun experții

Există o mulÈ›ime de aspecte negative asociate cu tehnologia smart, printre care tastatul de mesaje la volan, razele de lumină albastră, dar există È™i un lucru pozitiv-era digitală nu ne face mai puÈ›in inteligenÈ›i, spune Anthony Chemero, expert în comportament È™i comportament social, de la Universitatea din Cincinnati.


Profesorul Chemero a fost recent co-autor al unui studiu publicat în revista Nature Human Behavior. Conform acestuia, în ciuda titlurilor din ziare È™i reviste, nu există dovezi È™tiinÈ›ifice care să demonstreze că smartphone-urile È™i tehnologia digitală dăunează abilităților noastre cognitive biologice.


În studiul menÈ›ionat, Chemero, împreună cu colegii de la Școala de Management Rotman a Universității din Toronto, prezintă evoluÈ›ia erei digitale, explicând modul în care tehnologia smart suplimentează gândirea, ajutându-ne astfel să excelăm.
„În schimb, ceea ce par să facă smartphone-urile È™i tehnologia digitală estă să schimbe modul în care ne utilizăm abilitățile cognitive biologice”, susÈ›ine profesorul Chemero, adăugând faptul că aceste schimbări sunt, de fapt, benefice cognitiv.
Printre exemplele enumerate de profesor se numără faptul că telefoanele noastre smart È™tiu drumul spre stadion, astfel încât să nu mai fim nevoiÈ›i să folosim o hartă sau să cerem indicaÈ›ii, permiÈ›ând astfel creierului să se gândească la altceva. AcelaÈ™i lucru este valabil È™i într-un cadru profesional: „Nu rezolvăm probleme matematice complexe cu stilou È™i hârtie sau memorăm numere de telefon în 2021”.


El mai spune că tabletele, telefoanele smart È™i computerele funcÈ›ionează ca un auxiliar, servind ca intrumente care sunt bune la memorare, calcul, stocare a informaÈ›iilor È™i prezentarea lor atunci când avem nevoie de ele.
În plus, conform autorului principal al lucrării, Lorenzo Cecutti, tehnologia smart ajută la luarea deciziilor pe care ne-ar fi greu să le luăm singuri. „Utilizarea tehnologiei GPS pe telefoanele noastre nu numai că ne poate ajuta să ajungem la destinaÈ›ia dorită, ci ne permite să alegem un traseu în funcÈ›ie de condiÈ›iile de trafic”, afirmă el.


Chemero spune: „PuneÈ›i toată această tehnologie împreună cu un creier uman gol È™i obÈ›ineÈ›i ceva mai inteligent. Iar rezultatul este că noi, suplimentaÈ›i de tehnologia noastră, suntem de fapt capabili să îndeplinim sarcini mult mai complexe decât am putea cu abilitățile noastre biologice nesuplimentate”.


DeÈ™i ar putea exista unele consecinÈ›e ale tehnologiei smart, „a ne face proÈ™ti nu este una dintre ele”, spune Chemero.


Data actualizare: 20-07-2021 | creare: 20-07-2021 | Vizite: 392
Bibliografie
Smart technology is not making us dumber, experts say, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210702154317.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Woebot – o posibilă soluÈ›ie digitală pentru îmbunătățirea sănătății mintale
  • Tehnologia pentru sănătatea personală - din ce în ce mai inteligentă
  • Șosetele electronice pentru monitorizarea piciorului diabetic
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum