Tehnologia nu ne face mai puțin inteligenți, spun experții
Autor: Anghelescu Ariana Andreea
Există o mulțime de aspecte negative asociate cu tehnologia smart, printre care tastatul de mesaje la volan, razele de lumină albastră, dar există și un lucru pozitiv-era digitală nu ne face mai puțin inteligenți, spune Anthony Chemero, expert în comportament și comportament social, de la Universitatea din Cincinnati.
Profesorul Chemero a fost recent co-autor al unui studiu publicat în revista Nature Human Behavior. Conform acestuia, în ciuda titlurilor din ziare și reviste, nu există dovezi științifice care să demonstreze că smartphone-urile și tehnologia digitală dăunează abilităților noastre cognitive biologice.
În studiul menționat, Chemero, împreună cu colegii de la Școala de Management Rotman a Universității din Toronto, prezintă evoluția erei digitale, explicând modul în care tehnologia smart suplimentează gândirea, ajutându-ne astfel să excelăm.
„În schimb, ceea ce par să facă smartphone-urile și tehnologia digitală estă să schimbe modul în care ne utilizăm abilitățile cognitive biologice”, susține profesorul Chemero, adăugând faptul că aceste schimbări sunt, de fapt, benefice cognitiv.
Printre exemplele enumerate de profesor se numără faptul că telefoanele noastre smart știu drumul spre stadion, astfel încât să nu mai fim nevoiți să folosim o hartă sau să cerem indicații, permițând astfel creierului să se gândească la altceva. Același lucru este valabil și într-un cadru profesional: „Nu rezolvăm probleme matematice complexe cu stilou și hârtie sau memorăm numere de telefon în 2021”.
El mai spune că tabletele, telefoanele smart și computerele funcționează ca un auxiliar, servind ca intrumente care sunt bune la memorare, calcul, stocare a informațiilor și prezentarea lor atunci când avem nevoie de ele.
În plus, conform autorului principal al lucrării, Lorenzo Cecutti, tehnologia smart ajută la luarea deciziilor pe care ne-ar fi greu să le luăm singuri. „Utilizarea tehnologiei GPS pe telefoanele noastre nu numai că ne poate ajuta să ajungem la destinația dorită, ci ne permite să alegem un traseu în funcție de condițiile de trafic”, afirmă el.
Chemero spune: „Puneți toată această tehnologie împreună cu un creier uman gol și obțineți ceva mai inteligent. Iar rezultatul este că noi, suplimentați de tehnologia noastră, suntem de fapt capabili să îndeplinim sarcini mult mai complexe decât am putea cu abilitățile noastre biologice nesuplimentate”.
Deși ar putea exista unele consecințe ale tehnologiei smart, „a ne face proști nu este una dintre ele”, spune Chemero.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un dispozitiv electronic implementat în corp poate accelera tratamentul bolilor musculo-scheletice
- Algoritmul care redă modul în care creierul percepe fețele
- Inteligența artificială poate înțelege noțiunile subiective despre frumusețe
- Thim - dispozitivul care te ajută să dormi mai bine, monitorizându-ți somnul
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni