Durerea cronică ameliorată fără opioide, cu ajutorul terapiei genice

©

Autor:

Durerea cronică ameliorată fără opioide, cu ajutorul terapiei genice
O terapie genetică pentru durerea cronică ar putea oferi o alternativă mai sigură de tratament, fără dependență la opioide.
Cercetătorii de la Universitatea din California au dezvoltat noua terapie, care funcționează prin reprimarea temporară a unei gene implicate în simțirea durerii. Terapia descrisă a crescut toleranța la durere la șoareci, le-a redus sensibilitatea la durere și a oferit luni de ameliorare a durerii fără a provoca amorțeală. Cercetătorii își raportează concluziile într-o lucrare publicată în Science Translational Medicine.

Terapia genică ar putea fi utilizată pentru a trata o gamă largă de afecțiuni cronice ale durerii, de la dureri de spate la tulburări rare de durere neuropatică, afecțiuni pentru care analgezicele opioide sunt standardul actual de îngrijire. „Ceea ce avem acum nu funcționează. Opioidele pot face oamenii mai sensibili la durere în timp, determinându-i să se bazeze pe doze din ce în ce mai mari. Există o nevoie disperată a pacienților pentru un tratament eficient, de lungă durată și fără dependență”, a spus primul autor al studiului, Ana Moreno, o absolventă de bioinginerie de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității din California.

Ideea unui astfel de tratament a apărut când Moreno a lucrat în laboratorul profesorului de bioinginerie Prashant Mali. Mali a investigat posibilitatea de a aplica abordări de terapie genică bazate pe CRISPR la boli rare, precum și comune, la om. Proiectul lui Moreno s-a concentrat pe explorarea potențialelor căi terapeutice. Moreno a investigat o lucrare mai veche, care arată că o anumită mutație genetică poate inactiva o proteină din neuronii care transmit durere în măduva spinării, numită NaV1.7. La indivizii lipsiți de proteina NaV1.7 funcțional, atingerea a ceva fierbinte sau ascuțit nu a dus la apariția durerii. „Prin vizarea acestei gene, am putea modifica fenotipul durerii”, a spus ea.

Cercetătorii au proiectat un sistem pentru a viza și reprima gena care codifică NaV1.7. Tratamentul a fost administrat la șoareci cu durere inflamatorie și indusă de chimioterapie. Șoarecii tratați au prezentat praguri de durere mai mari decât șoarecii care nu au primit terapia genică. Pentru a-și valida rezultatele confirmate de tehnica CRISPR, cercetătorii au efectuat aceleași teste folosind un o tehnică mai veche decât CRISPR, dar care îndeplinește aceleași sarcini. „Am fost încântați că ambele abordări au funcționat”, a spus Mali. Cercetătorii spun că noua lor soluție ar putea funcționa pentru un număr mare de afecțiuni cronice ale durerii care rezultă din expresia crescută a NaV1.7, inclusiv polineuropatia diabetică, eritromelalgia, sciatica și osteoartrita. De asemenea, ar putea oferi alinare pacienților supuși chimioterapiei.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-12-2022 | creare: 22-03-2021 | Vizite: 565
Bibliografie
With gene therapy, scientists develop opioid-free solution for chronic pain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210310150405.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un somn bun și o cafea - tratament mai eficient decât analgezicele
  • Tratament nou pentru durerea neuropată
  • Opioidele pot prelungi durerile postoperatorii mai mult de trei săptămâni
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum