Tehnica imagistică ar putea deveni tratament pentru tromboza venoasă profundă

©

Autor:

Tehnica imagistică ar putea deveni tratament pentru tromboza venoasă profundă

Tromboza venoasă profundă (TVP) prezintă numeroase riscuri majore pentru sănătate, în cazuri severe putând determina chiar decesul pacientului. De aceea, este foarte important să existe instrumente utile pentru diagnosticarea precoce a acestei afecțiuni. Din dorința de a inventa o tehnologie de imagistică modernă, cercetătorii de la Penn State College of Engineering au descoperit că o pot utiliza și drept metodă de tratament. Studiul a fost publicat recent în jurnalul Advance Healthcare Materials.


Scott Medina, liderul echipei de cercetători și profesor de inginerie biomedicală, a afirmat: „Tromboza venoasă profundă presupune formarea cheagurilor de sânge în venele profunde, de obicei în picioarele unei persoane. Este o tulburare de coagulare a sângelui care pune viața în pericol și care, dacă este lăsată neadresată, poate provoca embolii pulmonare mortale - atunci când cheagul se deplasează către plămâni și blochează o arteră. Pentru a gestiona TVP și pentru a preveni aceste complicații care pun viața în pericol, este esențial să o detectăm, să o monitorizăm și să o tratăm rapid. "


În momentul de față, metodele de diagnosticare imagistică prin ecografie pentru TVP nu au rezoluția necesară pentru a identifica cu precizie potențialele „terenuri” pe care se vor dezvolta cheagurile de sânge și pentru a monitoriza aceste cheaguri în timp real. Scott Medina a adăugat: „Ecografia nu este excelentă pentru diagnosticarea TVP. Vă poate spune că o regiune a fluxului sangvin poate părea modificată, dezechilibrul fiind legat de apariția unui cheag, sau poate să pară complet normală. Urmărirea testelor de sânge în paralel pentru a identifica factori specifici ar putea ajuta alături de diagnosticul ecografic, însă există și aici o marjă de eroare. "


Referitor la tratamentul TVP existent, există mai multe metode, fie prin produse farmaceutice care ajută la distrugerea acestuia, fie prin proceduri chirurgicale care implică înlăturarea fizică a cheagului de sânge de la nivelul venei profunde. Aceste metode de tratament prezintă riscuri asociate, spre exemplu medicamentele pot să nu fie suficiente în distrugerea cheagului, declanșând tulburări de sângerare în alte părți ale corpului, iar procedura chirurgicală ar putea determina infecție prin caracterul invaziv al intervenției.
Echipa de cercetători de la Penn State College of Engineering a utilizat în cadrul studiului de față nanopeptizomi (NPeps) , particule alcătuite din picături de fluor, capabile să identifice și să se lege de suprafața trombocitelor activate. Trombocitele activate prezintă un rol important și complex de inițiere a procesului de coagulare a sângelui, fiind prezente în zonele în care s-a declanșat cascada coagulării. Nanopeptizomii pot fi identificați foarte ușor utilizând ultrasonografia, astfel oferind locația exactă a trombocitelor activate și a cheagurilor, care nu erau la fel de vizibile înainte de aplicarea NPeps. „Oferă un contrast excelent pentru imagini. Bulele apar exact acolo unde se formează cheagurile. "


Însă rezultatele cercetătorilor au devenit și mai spectaculoase: cheagurile cu particule aplicate pe suprafața lor au dispărut treptat, pierzând semnalul ecografic după 15 minute de la examinare. Deși experimentul cercetătorilor a utilizat enzime specifice de inducere a cheagurilor in 100% dintre cazuri, cheagurile erau prezente în doar 30% dintre cazuri, sugerând un efect de rupere a acestora de către nanopeptizomii administrați.


„Credem că odată ce particulele noastre încep să decoreze suprafața cheagului, acestea îl ocupă în întregime și inhibă mecanismele de creștere a cheagului. Deși nu înțelegem încă mecanismul de bază, este clar că aceste particule pot ajuta la identificarea și, poate, chiar tratarea cheagurilor de sânge în timp real. "


Datorită acestor rezultate promițătoare, oamenii de știință intenționează să continue munca de cercetare, dorind să capete mai mult control asupra cheagurilor de sânge de la nivelul venelor profunde, în speranța dezvoltării unei metode eficiente de tratament, lipsită de riscuri și de complicații.


Data actualizare: 19-07-2021 | creare: 19-07-2021 | Vizite: 636
Bibliografie
Engineers find imaging technique could become treatment for deep vein thrombosis, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210715124532.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: