Tarile in curs de dezvoltare promit sa tranteasca usa in nas industriei tutunului

Data publicării: 30-11--0001

O suta saizeci de natiuni, multe dintre ele aflate in curs de dezvoltare, au promis sa ia masuri impotriva industriei tutunului si a eforturilor acesteia de a slabi legile impotriva fumatului, in cadrul unei intalniri desfasurate la sfarsitul de saptamana trecut in localitatea Durban din Africa de Sud.
Potrivit publicatiei americane The Christian Science Monitor, incurajate de tratatul global din 2005, sponsorizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii /OMS/, Conventia Cadru pentru Controlul Tutunului /CCT/, peste 100 de natiuni au creat noi legi pentru interzicerea fumatului in public, a reclamelor la tigari, in special cele care vizeaza tinerii si a parteneriatelor intre companii producatoare de tutun si guverne.
In acest context, tarile participante la intalnirea de la Durban au facut inca un pas spre obiectivele propuse, punandu-se de acord ca cei care fac lobby pentru industria tutunului sa fie impiedicati sa se amestece in politicile privind sanatatea. Mai precis, oficialii prezenti au cazut de acord asupra unor recomandari care vor ajuta sustinatorii si oficialii sa inceapa sa tranteasca usa in fata tacticilor industriei tutunului, concentrandu-se in acelasi timp pe masurile de pastrare a vietii.
Pentru industria tutunului timpurile sunt grele, pe masura ce numarul fumatorilor este in scadere in Europa si America de Nord, semn ca educatia despre efectele tutunului da roade. Insa chiar daca atentia industriei tutunului s-a mutat spre Africa, America Latina si Asia, - mizand pe guvernele mai slabe sau pe oficiali corupti, ea a intampinat o rezistenta surprinzatoare din partea tarilor individuale si a grupurilor cetatenesti.
Potrivit OMS, consumul de tutun a crescut in Africa cu 4,3 procente pe an. Aceeasi organizatie aminteste ca aproximativ 5,5 milioane de persoane mor in fiecare an ca urmare a produselor pe baza de tutun, dintre care 70 la suta in tarile aflate in curs de dezvoltare. Grupurile cetatenesti sustin ca statele in curs de dezvoltare trebuie sa se protejeze prin legi puternice, de vreme ce spitalele si clinicile prost finantate nu pot gestiona intreaga gama de probleme legate de consumul tutunului.
Activistii sustin ca exista multe exemple de tari africane in care legi excelente impotriva fumatului sunt ignorate, deoarece oficialii prost platiti nu le pun in aplicare. Cu toate acestea, activistii sustin ca atat tratatul, cat si noile recomandari vor oferi sperante pentru ca legile sa fie aplicate.
Punandu-se de acord sa implementeze tratatul deplin, semnatarii acestuia au fost de acord ca pot forta de acum producatorii de tigari sa afiseze pe pachete fotografii ale unor bolnavi de cancer, in loc de mesaje de avertizare - un pas important pentru Africa de vreme ce 50 la suta din populatie nu poate citi.
De asemenea, tarile prezente au decis sa interzica oficialilor guvernamentali sa investeasca in companiile producatoare de tutun, sa dea unda verde noilor legi care interzic reclamele la tigari si sa puna in aplicare legislatia impotriva fumatului. Si chiar daca industria tutunului poate cheltui mai mult decat isi pot permite grupurile de activisti, la Durban oficialii prezenti au vorbit de exemplul unor tari africane care au luptat impotriva industriei tutunului si au invins, bazandu-se pe entuziasm, nu pe resursele financiare.
Sursa: Agerpres, Vizualizari 2429
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.