Talpa gastei - Leonurus cardiaca

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Leonurus cardiaca

Denumire populara: talpa gastei; iarba gastelor, iarba inimii, cione, somnisor, creasta cocosului

Descriere: Planta erboasa viguroasa, inalta peste 1 m, cu tulpina in patru muchii, frunze opuse, palmat-lobate, avand aspectul unei labe de gasca, cu peri aspri, flori roz, grupate cate 15-20 la subsuoara frunzelor in inflorescente compacte, avand aspectulunui guler.

Habitat: Europa.

Recoltare: Tulpinele se culeg in perioada infloririi, intre iunie si septembrie.

Partile utilizate: Partea aeriana.

Actiune: Nervin (actioneaza sedativ asupra sistemului nervos), stimuleaza menstruatia, antispastic, hepatic, tonic cardiac, hipotensiv.

Indicatii terapeutice: Talpa gastei este indicata in afectiuni menstruale si uterine, precum si in tratarea inimii si a circulatiei. Se foloseste pentru stimularea menstruatiei intarziate sau absente, in special daca este implicata tensiunea sau anxietatea. Este un tonic relaxant util in schimbarile care au loc la menopauza. Poate fi folosit pentru a ameliora durerile unui travaliu fals. Este un tonic excelent pentru inima. Este considerat un remediu specific pentru tahicardie, in special cand este cauzata de anxietate. Poate fi utilizat in toate afectiunile cardiace asociate cu tensiunea si anxietatea.

Combinatii: Intra in formula ceaiurilor sedativ, calmant, antiastmatic, contra tulburarilor cardiace, anticolitic.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1-2 lingurita de planta uscata si se lasa la infuzat 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura - 1-4 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 19-04-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 5036
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!