Surplusul de greutate în copilărie și riscul de diabet zaharat tip 2 în perioada adultă

©

Autor:

Surplusul de greutate în copilărie și riscul de diabet zaharat tip 2 în perioada adultă
Potrivit unui studiu recent publicat în The New England Journal of Medicine, persistența obezității în perioada copilăriei și adolescenței majorează substanțial riscul de a dezvolta diabet tip 2 în perioada adultă, comparativ cu cei care nu au prezentat niciodată suprapondere sau obezitate, respectiv cu cei la care s-a realizat remisiunea la o greutate normală până la instalarea pubertății.

La studiul longitudinal au participat 62,565 de bărbați din Danemarca ale căror greutate și înălțime au fost măsurate la 7 și 13 ani, respectiv în perioada de tânăr adult, între 17 și 26 de ani.

  • 5.4% (3373 dintre 62,565 de participanți) erau supraponderali la vârsta de 7 ani,
  • 5.5% (3418 dintre 62,565 de participanți) prezentau suprapondere la 13 ani,
  • 8.2% (5108 dintre 62,565 de participanți) aveau suprapondere între 17-26 ani.

Datele cu privire la diagnosticul de diabet tip 2 la 30 de ani sau mai mult au fost obținute din registrele naționale de sănătate pentru 6710 persoane.

Supraponderea la 7, la 13 ani și în perioada de tânăr adult a fost corelată pozitiv cu riscul de diabet zaharat între 30 și 60 de ani.

  • Bărbații la care greutatea corporală s-a normalizat între 7 și 13 ani, greutate menținută și în viața de tânăr adult, au prezentat un risc de a face diabet zaharat tip 2 între 30-60 de ani similar cu cei care nu au prezentat niciodată suprapondere.
  • Bărbații care au prezentat obezitate la vârsta de 7 ani, respectiv suprapondere între 17 și 26 ani au înregistrat un risc de diabet tip 2 de 3.5 ori mai mare comparativ cu bărbații care au avut un indice de masă corporală stabil între percentilele 25 și 49, dar mai mic raportat la cei la care obezitatea a persistat în perioada de tânăr adult.
  • Bărbații cu suprapondere în copilărie au prezentat un risc mai mic de diabet tip 2 în cazul în care greutatea era redusă în limite normale înainte de instalarea pubertății [conform autorilor, pubertatea este o perioadă critică în ceea ce privește riscul de surplus ponderal, asociată cu reducerea sensibilității la insulină, ambii factori cu un rol cheie în apariția diabetului zaharat tip 2].


Rezultatele studiului constituie un alt semnal de alarmă cu privire la consecințele pe termen lung ale supraponderii și obezității, mai exact stabilește ferestrele de oportunitate în care regresia surplusului de greutate ar putea normaliza riscul de diabet zaharat tip 2 în perioada adultă, ceea ce plusează eficiența intervențiilor nutriționale și programelor de activitate fizică inițiate cât mai precoce.

În continuare, prevenția supraponderii la copii și adolescenți rămâne standardul de aur pentru reducerea riscului de diabet zaharat tip 2 la viitorul adult și a altor comorbidități specifice greutății excesive. Unele daune ale supraponderii și obezității la vârste fragede pot fi ireversibile.


Adolescenții cu suprapondere sau obezitate și inimile „frânte”

Sursa: The New England Journal of Medicine

Data actualizare: 22-10-2019 | creare: 05-04-2018 | Vizite: 927
Bibliografie
Change in Overweight from Childhood to Early Adulthood and Risk of Type 2 Diabetes, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1713231
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
  • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariție a obezității la copii
  • Fumatul în apropierea copilului poate fi la fel de dăunător ca fumatul în timpul sarcinii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum