ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Un nou studiu arată că fiecare sarcină duce la îmbătrânirea celulelor cu până la 2 ani

©

Autor:

Un nou studiu arată că fiecare sarcină duce la îmbătrânirea celulelor cu până la 2 ani
Un nou studiu aduce la lumină o descoperire pe care majoritatea mamelor au intuit-o deja de secole întregi, anume faptul că fiecare sarcină duce la îmbătrânirea prematură a celulelor mamei. Îmbătrânirea celulară este accelerată cu 6 luni – 2 ani la fiecare sarcină în plus, un efect mult mai drastic asupra corpului femeii chiar decât se așteptau cercetătorii. În mod cu totul paradoxal, pe perioada sarcinii celulele mamei apar ca fiind mai tinere. Biochimia din spatele „costului” reproducerii explică de ce mamele tind să se îmbolnăvească mai ușor și chiar să trăiască mai puțin decât alte femei.
O cercetare coordonată de Northwestern University din Illinois a venit cu mai multe dovezi în acest sens, care demonstrează faptul că sarcina are consecințe asupra mamei până la nivel celular, dar și faptul că acest proces se inversează în mod aproape inexplicabil pe timpul sarcinii.

Cercetătorii s-au concentrat în mod deosebit asupra unor regiuni de ADN situate la capătul fiecărui cromozom liniar numite telomeri, pe care oamenii de știință i-au luat ca reper pentru identificarea vârstei biologice (reale) și pentru aproximarea speranței de viață a oamenilor. „Lungimea telomerilor și vârsta epigenetică sunt markeri celulari care prezic mortalitatea”, spune autorul principal al studiului, antropologul Calen Ryan. Ambii markeri au apărut ca fiind „mai în vârstă” la femeile care avuseseră mai multe sarcini.

Acesta nu este primul studiu care a făcut o astfel de descoperire. La începutul acestui an, cercetătorii de la George Mason University au descoperit că telomerii s-ar putea scurta cu mai mult de un deceniu în rândul femeilor din SUA cu unul sau mai mulți copii.

Un alt grup de cercetători a analizat probele de sânge prelevate de la peste 800 de femei tinere din Filipine, între anii 2005 și 2009, dintre care 40% au avut între 1 și 5 copii. Din nou, exista o legătură între numărul de copii al fiecărei femei și vârsta relativă a biochimiei lor. Nu se știe dacă aceste schimbări asupra corpului femeii sunt permanente sau nu.

„În mod paradoxal, deși vârsta biologică a unei femei era mai înaintată cu fiecare copil pe care îl avea, când o femeie era însărcinată, vârsta ei epigenetică și telomerii acesteia păreau "mai tineri" decât ar fi fost normal”, afirmă cercetătorul Christopher Kuzawa. Această fântână temporară a tinereții ar putea fi rezultatul unor modificări fiziologice, hormonale și imunologice pe care corpul mamei le realizează pentru a permite dezvoltarea normală a copilului în pântec. Odată ce copilul s-a născut, aceste schimbări nu mai sunt necesare și celulele îmbătrânesc.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 03-03-2019 | creare: 10-08-2018 | Vizite: 911
Bibliografie
Each Additional Baby Ages a Mother's Cells by as Much as 2 Years, New Study Finds, link: https://www.sciencealert.com/telomere-shortening-epigenetic-aging-markers-pregnancy-paradox
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!