Suplimentarea timp de 12 săptămâni cu cafestol a redus greutatea corporală și grăsimea viscerală la persoanele cu risc de diabet
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu controlat randomizat, dublu-orb, efectuat la Centrul Steno din Aarhus, Danemarca, a evaluat efectele cafestolului pur asupra sensibilității la insulină și toleranței la glucoză la persoane sănătoase cu circumferință abdominală mărită, considerate a fi la risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat independent de insulină. Cercetarea publicată în jurnalul Nutrients a implicat 40 de adulți cu circumferința taliei peste 102 cm pentru bărbați și 88 cm pentru femei.
Participanții nu prezentau diabet de tip 2 sau alte comorbidități semnificative și nu consumau medicamente antidiabetice. Aceștia au fost randomizați pentru a primi capsule de 6,0 mg de cafestol sau un placebo de două ori pe zi timp de 12 săptămâni. Monitorizarea continuă a glucozei și înregistrările tensiunii arteriale au fost efectuate, alături de testarea mesei mixte, imagistica prin rezonanță magnetică și teste de supresie a insulinei.
Deși consumul de 6,0 mg de cafestol de două ori pe zi nu a îmbunătățit toleranța la glucoză sau sensibilitatea la insulină, acesta a redus semnificativ greutatea corporală, volumul grăsimii viscerale și nivelurile enzimei gamma-glutamil transferază cu 2,0%, 5,0%, respectiv 15%, comparativ cu placebo. În plus, utilizatorii de cafestol au prezentat o scădere semnificativă a grăsimii viscerale cu 400 ml.
Nu au fost observate schimbări semnificative în funcția hepatică sau renală, iar efectele secundare au inclus flatulență crescută, greață, scaune moi și dureri de cap ușoare. De asemenea, nu au fost schimbări în nivelurile colesterolului LDL, colesterolului total sau tensiunii arteriale, indicând că doza folosită în studiu este puțin probabil să prezinte un risc cardiovascular.
În concluzie, studiul a constatat că cafestolul poate reduce greutatea corporală, grăsimea viscerală și nivelurile de gamma-glutamil transferază. Deși nu a afectat toleranța la glucoză sau sensibilitatea la insulină, cafestolul ar putea contribui la corelațiile inverse observate între consumul de cafea și diabetul zaharat independent de insulină. Studiile viitoare ar trebui să determine efectele dozelor mai mari administrate pe perioade mai lungi, în special în rândul persoanelor cu metabolismul glucozei afectat și diabet independent de insulină.
sursa: News Medical
Participanții nu prezentau diabet de tip 2 sau alte comorbidități semnificative și nu consumau medicamente antidiabetice. Aceștia au fost randomizați pentru a primi capsule de 6,0 mg de cafestol sau un placebo de două ori pe zi timp de 12 săptămâni. Monitorizarea continuă a glucozei și înregistrările tensiunii arteriale au fost efectuate, alături de testarea mesei mixte, imagistica prin rezonanță magnetică și teste de supresie a insulinei.
Deși consumul de 6,0 mg de cafestol de două ori pe zi nu a îmbunătățit toleranța la glucoză sau sensibilitatea la insulină, acesta a redus semnificativ greutatea corporală, volumul grăsimii viscerale și nivelurile enzimei gamma-glutamil transferază cu 2,0%, 5,0%, respectiv 15%, comparativ cu placebo. În plus, utilizatorii de cafestol au prezentat o scădere semnificativă a grăsimii viscerale cu 400 ml.
Nu au fost observate schimbări semnificative în funcția hepatică sau renală, iar efectele secundare au inclus flatulență crescută, greață, scaune moi și dureri de cap ușoare. De asemenea, nu au fost schimbări în nivelurile colesterolului LDL, colesterolului total sau tensiunii arteriale, indicând că doza folosită în studiu este puțin probabil să prezinte un risc cardiovascular.
În concluzie, studiul a constatat că cafestolul poate reduce greutatea corporală, grăsimea viscerală și nivelurile de gamma-glutamil transferază. Deși nu a afectat toleranța la glucoză sau sensibilitatea la insulină, cafestolul ar putea contribui la corelațiile inverse observate între consumul de cafea și diabetul zaharat independent de insulină. Studiile viitoare ar trebui să determine efectele dozelor mai mari administrate pe perioade mai lungi, în special în rândul persoanelor cu metabolismul glucozei afectat și diabet independent de insulină.
sursa: News Medical
Data actualizare: 01-10-2024 | creare: 01-10-2024 | Vizite: 88
Bibliografie
12-week coffee compound study shows promising results for weight and fat reduction in at-risk individuals, link: https://www.news-medical.net/news/20240927/12-week-coffee-compound-study-shows-promising-results-for-weight-and-fat-reduction-in-at-risk-individuals.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Riscul de diabet tip 2 crește foarte mult la persoanele născute prematur sau care sunt supraponderale la 20 de ani
- Medicamentele antireumatice ar putea preveni dezvoltarea bolilor tiroidiene autoimune
- Consumul de nuci și migdale poate favoriza pierderea în greutate
- Insulina inhalatorie va apărea în S.U.A în 2015
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni