Suplimentarea cu omega-3 luptă eficient împotriva osteoatritei
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în jurnalul Nutrients a evaluat eficacitatea acizilor grași polinesaturați omega-3 (PUFA) în modularea progresiei osteoartritei. Acești acizi grași sunt recunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii care pot reduce biomarkerii carcinogeni și vasculari asociați cu inflamația cronică și bolile metabolice.
Suplimentarea cu PUFA omega-3 și-a demonstrat capacitatea de a contracara mediatori inflamatorii prin promovarea producției de mediatori antiinflamatori la nivel celular, ceea ce ar putea duce la îmbunătățiri în simptomele osteoartritei la genunchi după 8-12 săptămâni de administrare. Mai mult, un raport mai scăzut de PUFA n-6/n-3 a fost asociat cu o reducere a durerilor de genunchi și a limitărilor funcționale.
Studiile pe modele de animale și umane au indicat că o dietă bogată în PUFA n-3 poate reduce progresia osteoartritei. Suplimentarea cu ulei de soia și in timp de 12 săptămâni a condus la creșterea grosimii cartilajului și la scăderea nivelurilor de factor de necroză tumorală α (TNF-α) în condrocite și ser. De asemenea, tratamentul cu acid docosahexaenoic (DHA) a redus apoptoza și a îmbunătățit proliferarea condrocitelor, reflectând o cartilagiu mai gros și autofagie crescută.
Beneficiile indirecte ale suplimentării cu PUFA omega-3 includ îmbunătățirea recuperării țesutului muscular după exerciții fizice. Într-un studiu efectuat pe adulți mai în vârstă, suplimentarea cu omega-3 derivat din ulei de pește a dus la creșterea forței de strângere a mâinii și la un volum muscular mai mare al cvadricepsului. Suplimentarea cu EPA și DHA a fost asociată cu îmbunătățiri semnificative în amplitudinea mișcării articulare, reducerea durerii musculare și creșterea contracției voluntare maxime.
Concluziile subliniază că PUFA omega-3 pot reduce degradarea cartilajului și nivelurile biomarkerilor inflamatori, atenuând astfel progresia osteoartritei. Cu toate acestea, este necesară efectuarea mai multor studii clinice pentru a determina dozajul optim și raportul DHA/EPA, precum și efectul surselor diferite de omega-3 asupra bio-disponibilității acestora. Majoritatea cercetărilor au fost realizate pe modele animale și este necesară mai multă cercetare pe subiecți umani pentru a clarifica aceste aspecte.
sursa: News Medical
Suplimentarea cu PUFA omega-3 și-a demonstrat capacitatea de a contracara mediatori inflamatorii prin promovarea producției de mediatori antiinflamatori la nivel celular, ceea ce ar putea duce la îmbunătățiri în simptomele osteoartritei la genunchi după 8-12 săptămâni de administrare. Mai mult, un raport mai scăzut de PUFA n-6/n-3 a fost asociat cu o reducere a durerilor de genunchi și a limitărilor funcționale.
Studiile pe modele de animale și umane au indicat că o dietă bogată în PUFA n-3 poate reduce progresia osteoartritei. Suplimentarea cu ulei de soia și in timp de 12 săptămâni a condus la creșterea grosimii cartilajului și la scăderea nivelurilor de factor de necroză tumorală α (TNF-α) în condrocite și ser. De asemenea, tratamentul cu acid docosahexaenoic (DHA) a redus apoptoza și a îmbunătățit proliferarea condrocitelor, reflectând o cartilagiu mai gros și autofagie crescută.
Beneficiile indirecte ale suplimentării cu PUFA omega-3 includ îmbunătățirea recuperării țesutului muscular după exerciții fizice. Într-un studiu efectuat pe adulți mai în vârstă, suplimentarea cu omega-3 derivat din ulei de pește a dus la creșterea forței de strângere a mâinii și la un volum muscular mai mare al cvadricepsului. Suplimentarea cu EPA și DHA a fost asociată cu îmbunătățiri semnificative în amplitudinea mișcării articulare, reducerea durerii musculare și creșterea contracției voluntare maxime.
Concluziile subliniază că PUFA omega-3 pot reduce degradarea cartilajului și nivelurile biomarkerilor inflamatori, atenuând astfel progresia osteoartritei. Cu toate acestea, este necesară efectuarea mai multor studii clinice pentru a determina dozajul optim și raportul DHA/EPA, precum și efectul surselor diferite de omega-3 asupra bio-disponibilității acestora. Majoritatea cercetărilor au fost realizate pe modele animale și este necesară mai multă cercetare pe subiecți umani pentru a clarifica aceste aspecte.
sursa: News Medical
Data actualizare: 03-06-2024 | creare: 03-06-2024 | Vizite: 193
Bibliografie
Omega-3 supplements show promise in battling osteoarthritis, link: https://www.news-medical.net/news/20240602/Omega-3-supplements-show-promise-in-battling-osteoarthritis.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dozele mari de corticosteroizi topici au fost asociate cu un risc mai mare de osteoporoză și fracturi
- Osteoartrita asociată cu progresia accelerată a afecțiunilor severe pe termen lung
- Explorarea utilizării medicamentelor antidiabetice ca potențiali agenți de modificare a riscului de osteoartrită
- Programul virtual de yoga arată promițător pentru ameliorarea durerii cronice de spate (studiu clinic randomizat)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Omega 3
- Durere de glezna
- Ce efecte are Omega 3 pentru creier/psihic?
- Ulei de peste (omega 3) de la ce varsta?
- MBST-® Terapia prin rezonanta magnetica pentru a trata osteoartrita?
- Omega 3(uleiul de peste)
- Omega 3 chiar ajuta la creier?
- Un ulei de peste Omega 3 de calitate?