Sucinatul de vitamina E controlează creșterea tumorii și îmbunătățește efectele imunoterapiei
©
Autor: Airinei Camelia
![Sucinatul de vitamina E controlează creșterea tumorii și îmbunătățește efectele imunoterapiei](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=49460.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
În ultimele decenii, cercetările în epigenetică și epitranscriptomică au evidențiat numeroase mecanisme prin care expresia genelor este reglată fără a altera efectiv secvența genetică. Un astfel de mecanism este N6-metiladenozina (m6A), unde anumite enzime atașează grupări metil pe ARN pentru a crește stabilitatea acestuia. Printre factorii care înlătură aceste grupări metil se numără proteina FTO, care a fost inițial asociată cu obezitatea înainte de a i se descoperi și implicarea în reglarea modificărilor ARN.
Studiile anterioare au arătat că nivelurile ridicate de FTO pot duce la creșterea agresivității tumorale și la rezistență crescută la terapii, inclusiv la terapia imună. Deși s-au identificat diverși inhibitori de FTO, utilizarea lor clinică a fost limitată din cauza profilului necunoscut sau nefavorabil de toxicitate.
Metodologie
Echipa condusă de prof. Yu-Ying He, din Secția de Dermatologie a Universității din Chicago, și colaboratorul prof. Chuan He (pionier în domeniul epigeneticii și epitranscriptomicii), a examinat mai multe compuși pentru a găsi unul capabil să promoveze degradarea FTO în celulele tumorale.Prin utilizarea unor instrumente avansate de docking molecular, cercetătorii au constatat că vitamina E succinat se leagă eficient de FTO, spre deosebire de alte derivate de vitamina E. În plus, studiul a identificat DTX2 drept enzima E3 ubiquitin ligază care mediază procesul de marcare și degradare a FTO în proteazom.
Conform echipei de cercetare, vitamina E succinat acționează ca un fel de „lipici molecular”: partea de succinat se leagă de FTO, în timp ce vitamina E se atașează de DTX2, rezultând apropierea celor două proteine și favorizând astfel ubiquitinarea și eliminarea FTO.
Rezultate
Studiile pe modele preclinice au arătat că administrarea de vitamina E succinat în celule tumorale cu nivel crescut de FTO a dus la:- Degradarea rapidă a FTO prin mecanismul DTX2-UFD1 și reducerea activității de demetilare m6A.
- Cresterea sensibilității la imunoterapie și stimularea activării limfocitelor T, ceea ce a îmbunătățit reacția de apărare a organismului împotriva tumorilor.
- Scăderea marcantă a creșterii tumorale, evidențiată în modelele de melanom la șoareci.
- Creșterea stabilității unor gene cu rol în răspunsul imun, precum LIF (Factorul inhibitor al leucemiei), care a determinat o mai bună recunoaștere a celulelor canceroase de către limfocitele T.
Mai mult, profilul de siguranță bine documentat al vitamina E succinat - utilizată deja ca supliment alimentar - sugerează că acesta ar putea fi un candidat promițător pentru dezvoltarea de terapii combinate, în special la pacienții cu tumori rezistente la tratamentele imunologice convenționale.
Prin aceste descoperiri, cercetătorii au evidențiat o strategie potențială de a viza direct proteina FTO în cancerele cu expresie crescută a acesteia, deschizând calea pentru abordări noi în combaterea rezistenței tumorale și în optimizarea răspunsului la imunoterapie.
Data actualizare: 13-02-2025 | creare: 13-02-2025 | Vizite: 40
Bibliografie
Cui, Y.-H., et al. (2024). Targeting DTX2/UFD1-mediated FTO degradation to regulate antitumor immunity. Proceedings of the National Academy of Sciences. doi.org/10.1073/pnas.2407910121. ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Diabetul și obezitatea stau la baza a 800.000 de cazuri de cancer din toată lumea
- Enzalutamida, un medicament utilizat în tratamentul cancerului de prostată, poate determina agravarea bolii
- Expunerea la azbest și riscul de cancer: o revizuire cuprinzătoare
- Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Acid folic si vitamina e in sarcina
- Anticonceptionale yaz si crema cu vitamina E
- Beta-caroten + Vitamina E
- Vitamina E