Substanțele chimice din produsele cosmetice pot provoca erupții cutanate

©

Autor:

Substanțele chimice din produsele cosmetice pot provoca erupții cutanate
Potrivit unui nou studiu, modul în care unele substanțe chimice înlocuiesc moleculele naturale asemănătoare grăsimilor (numite lipide) în celulele pielii poate ajuta la identificarea și tratarea factorilor care cauzează dermatita alergică de contact.
În studiul desfășurat pe culturi de țesut uman, cercetătorii au descoperit că mai multe substanțe chimice cunoscute ca factori declanșatori pentru dermatita alergică de contact au putut să se lege de moleculele CD1a de pe suprafața celulelor Langerhans și să activeze celulele T.

Aceste substanțe chimice includ Balsamul din Peru și Farnesol, care se găsesc în multe produse de îngrijire personală, cum ar fi cremele de piele, pasta de dinți și parfumuri. În Balsamul din Peru, cercetătorii au identificat benzoatul de benzil și cinnamatul de benzil drept substanțele chimice responsabile pentru reacțiile alergice.

„Studiul nostru explică modul în care aceste substanțe chimice pot activa celulele T în culturile de țesuturi, dar trebuie să fim precauți în a pretinde că acesta este, în mod sigur, mecanismul care funcționează la pacienții alergici”, spune Annemieke de Jong, autoarea studiului.

Cercetările realizate la Universitatea Monash au arătat că farnesolul, unul dintre alergenii identificați în acest studiu, poate face ca suprafața CD1a să fie vizibilă pentru celulele T, provocând o reacție imună. Această descoperire face posibilă tratarea dermatitei alergice de contact prin aplicarea lipidelor concurente pe piele pentru a le înlocui pe cele care declanșează reacția imună.

În prezent, singura modalitate de a preveni dermatita de contact alergică este identificarea și evitarea contactului cu substanțele chimice care cauzează reacții adverse.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-01-2020 | creare: 07-01-2020 | Vizite: 578
Bibliografie
Study explains why some creams and cosmetics may cause a skin rash. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200103141041.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O abordare inovatoare pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii ale pielii: speranțe pentru viitor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum