Studiu: vaccinările împotriva HPV au contribuit la reducerea cu 88% a leziunilor precanceroase de pe colul uterin
Autor: Teodorescu Mihai
Cancerul de col uterin este, la momentul actual, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer apărut în rândul femeilor. În majoritatea cazurilor, cancerul de col uterin se dezvoltă doar în urma infectării cu HPV (virus papiloma uman) de tip 16 și 18, virus ce se poate transmite în mod exclusiv prin contact sexual vaginal, anal sau oral.
În Marea Britanie, cancerul de col este al treilea cel mai diagnosticat tip de cancer la femeile cu vârsta sub 35 de ani, după cancerul de sân și cel de piele. Pentru a reduce incidența cancerului de col, autoritățile din Marea Britanie, împreună cu specialiștii din domeniul medical, au lansat în anul 2008 un program de imunizare pentru vaccinarea împotriva HPV a tuturor fetelor în vârstă de 12-13 ani.
La un deceniu distanță, cercetătorii au făcut publice rezultatele programului de imunizare. Constatările arată faptul că programul de vaccinare împotriva HPV a fost un succes real, rata de apariție a leziunilor canceroase și a cancerului de col uterin fiind scăzută semnificativ. Impactul vaccinului asupra precancerului cervical a fost unul evident, rata de apariție a leziunilor fiind scăzută cu 88%. Din acest motiv, incidența cancerului a fost scăzută de asemenea de la 1,44% la aproximativ 0,17%. O incidență mai mică a precancerului a fost remarcată și la femeile născute în aceeași ani, dar care nu au realizat vaccinul. Acest lucru s-a datorat imunizării indirecte, o formă de protecție oferită de imunizarea efectuată pe un procent mare din populația de aceeași vârstă.
Concluzia evidentă este aceea că numărul de cazuri de col uterin va scădea în Marea Britanie în anii următori. O altă concluzie evidentă, confirmată inclusiv de către autoritățile din Regatul Unit, este aceea că va fi extins programul de vaccinare inclusiv la băieți. Virusul papiloma uman nu este incriminat doar pentru cancerul de col uterin, ci și pentru cancerele capului și ale gâtului. În aproximativ 60% dintre cazuri, cancerele capului și ale gâtului ce apar în rândul bărbaților sunt asociate în mod direct cu infecția cu HPV de tip 16. Vaccinarea ar putea preveni infectarea cu HPV și astfel ar fi redus riscul de apariție a cancerelor determinate de virus. Privind în ansamblu, eliminarea virusului papiloma uman ar putea coincide cu eradicarea cancerului de col uterin.
Sursa: The Conversation
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nivelul citokinelor ar putea prezice apariţia reacţiilor imunologice la pacienţii oncologici trataţi cu imunoterapii
- Eficiența itraconazolului în tratamentul cancerelor este dependentă de doză
- Tendințe în incidența cancerului și ratele de deces în rândul adulților cu vârste 35-69 de ani în Marea Britanie
- Medicamentele anticancer ar putea face imunoterapiile mai eficiente
- Cancer Uterin--ultima faza???
- Infectie HPV?
- Ma mai pot testa dacă m-am vaccinat deja împotriva HPV?
- Vaccin pt hpv
- Operatie cancer col uterin
- O vecina a facut cancer de col uterin la varsta de 25 ani?
- Cancer de col uterin?
- Vaccin hpv la barbați
- Vaccin hpv pentru femei 21+?
- Intrebare vaccin anti HPV