Eficiența itraconazolului în tratamentul cancerelor este dependentă de doză

©

Autor:

Eficiența itraconazolului în tratamentul cancerelor este dependentă de doză
Itraconazol, un medicament antifungic, eficient după administrarea unei singure doze pentru tratarea infecțiilor, ar putea fi utilizat pentru tratamentul pacienților diagnosticați cu cancer.
Adesea utilizat pentru tratarea infecțiilor fungice, itraconazolul își dovedește eficiența în urma administrării în doză unică, a câte 100 mg de două ori pe zi pentru toți pacienții. Atunci când este utilizat pentru tratamentul pacienților cu afecțiuni neoplazice, acest medicament necesită calcularea dozei eficiente, lucru sugerat de un grup științific de la UT Southwestern.

Studiul realizat, a evaluat cantitatea de itraconazol prezentă în sângele pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar. Evaluând nivelul de itraconazol la 13 pacienți, grupul de cercetători a constatat o variație de șase ori a concentrației de medicament în probele tumorale. Acest lucru indică necesitatea dozării concentrației de itraconazol din sângele fiecărui pacient cu afecțiuni neoplazice, pentru a putea fi adaptată corect doza eficientă. Prof. Dr. David Gerber, argumenta acest aspect, spunând că nu există o doză standard eficientă pentru tratamentul afecțiunilor neoplazice.

Cercetările cu privire la utilizarea acestui medicament împotriva afecțiunilor neoplazice au luat naștere în urmă cu zece ani, când prof. dr. James Kim împreună cu grupul său științific a descoperit că itraconazolul poate bloca creșterea celulelor neoplazice. Ulterior, noi studii au dovedit efectul favorabil al acestui medicament în tratamentul cancerelor pulmonare, al cancerelor de prostată, de piele, precum și a altor tipuri de cancer, prin blocarea creșterii celulare și prin inhibarea dezvoltării unor noi vase sanguine.

În ceea ce privește tratamentul afecțiunilor neoplazice, au fost propuse scheme de tratament folosind doze cuprinse între 200-600 mg pe zi. Prof. Dr. Geber și Prof. Dr. Kim au evaluat efectele acestui tratament, folosind doze de 300 mg de două ori pe zi în cazul a 13 pacienți cu cancer pulmonar cu celule mici. Pacienții incluși în studiu, erau programați pentru intervenții chirurgicale cu scopul de a îndepărta țesutul tumoral. În urma intervențiilor chirurgicale, oamenii de știință au prelevat probe din țesuturile tumorale și au determinat cantitatea de itraconazol de la acest nivel.

Rezultatele au dovedit existența unor cantități variabile de medicament, de la 1,244 ng/g de țesut tumoral și până la 7,094 ng/g de țesut tumoral, însă aceste variații de până la șase ori mai mari nu au putut fi explicate. În cursul perioadei de tratament, tumorile și-au modificat dimensiunile, înregistrând scăderi de 26% sau creșteri de 13%. Pacienții cu concentrații crescute de itraconazol în sânge au înregistrat cele mai mari scăderi ale volumului tumoral, precum și reduceri ale vaselor de sânge tumorale și ale fluxului sanguin.

sursa: Science Daily
foto: UT Southwestern Medical Center

Data actualizare: 28-09-2020 | creare: 28-09-2020 | Vizite: 555
Bibliografie
Why the dose matters: Study shows levels and anti-tumor effectiveness of a common drug vary widely, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200917105356.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O cale de autodistrugere, un întrerupător pentru cancer
  • Un sistem anticancer deghizează medicamentele în grăsime
  • Emisia de lumină de înaltă frecvență ar putea combate cancerul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum