Studiu privind riscul de cancer gastrointestinal
©
Autor: Airinei Camelia
O cercetare publicată în The Lancet Gastroenterology and Hepatology a evaluat riscul pe parcursul vieții de a dezvolta cancer gastrointestinal și mortalitatea asociată acestuia. Studiul a inclus date din 185 de țări, folosind informații de la Global Cancer Observatory (GLOBOCAN) pentru 2020 și date demografice de la Națiunile Unite.
Principalele constatări ale studiului includ:
sursa: News Medical
foto: Lightspring/Shutterstock.com
Principalele constatări ale studiului includ:
- Riscul estimat pe parcursul vieții de a dezvolta cancer gastrointestinal la nivel mondial în 2020 a fost de 8,2%, iar riscul de mortalitate a fost de 6,1%. Cel mai mare risc a fost observat pentru cancerul colorectal, cu un risc de incidență de 38,5% și un risc de deces de 28,2%.
- Bărbații au avut, în general, un risc mai mare decât femeile. De asemenea, s-a constatat că riscul de cancer gastrointestinal crește odată cu Indicele de dezvoltare umană (IDU).
- Riscul pe parcursul vieții de a dezvolta sau de a muri din cauza cancerelor gastrointestinale a fost mai mare în țările cu IDU foarte ridicat (11,39% pentru incidență și 7,29% pentru mortalitate) comparativ cu țările cu IDU scăzut.
- Riscul de deces din cauza cancerelor esofagiene și hepatice a fost cel mai mare în țările cu IDU scăzut sau mediu. Riscul de a avea cancer gastrointestinal pentru grupa de vârstă 0-40 de ani a fost neglijabil la nivel mondial, în timp ce riscul a crescut la 8,08% de la vârsta de 40 de ani în sus.
- Au existat discrepanțe între țări în ceea ce privește tipurile de cancer gastrointestinal. Asia de Est a avut cele mai mari riscuri de incidență și mortalitate. Japonia a avut cel mai mare risc de cancer gastrointestinal (23,4%), iar Mongolia cel mai mare risc de deces (16,62%).
- Comparativ cu alte tipuri de cancer, riscul pe parcursul vieții de cancer gastrointestinal (8,2%) a fost mai mare decât cel al cancerului mamar, cancerelor genitale masculine și cancerelor respiratorii.
Concluzii
Cancerul gastrointestinal are un raport ridicat mortalitate/incidență pe parcursul vieții (0,75), cu riscuri mai mari la bărbați comparativ cu femeile. Cancerul colorectal a fost cel mai predominant, cu cele mai mari riscuri de viață în aproximativ 70% din țări. Riscurile cresc odată cu IDU, țările cu IDU foarte ridicat având riscuri de peste trei ori mai mari decât țările cu IDU scăzut. Heterogenitatea estimărilor la nivel regional și național sugerează necesitatea unor strategii de prevenire a cancerului specifice contextului. Politici la nivel național axate pe educația populației, screening adaptat pentru grupurile cu risc ridicat și îmbunătățiri în asistența medicală și tratament sunt necesare pentru a reduce povara cancerelor gastrointestinale.sursa: News Medical
foto: Lightspring/Shutterstock.com
Data actualizare: 12-01-2024 | creare: 12-01-2024 | Vizite: 673
Bibliografie
Risk of gastrointestinal cancers translates to one in 12 people developing, and one in 16 people dying from, gastrointestinal cancers, link: https://www.news-medical.net/news/20240111/Risk-of-gastrointestinal-cancers-translates-to-one-in-12-people-developing-and-one-in-16-people-dying-from-gastrointestinal-cancers.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Medicamentele comune pentru cancerul de prostată pot fi mai puțin sigure decât se credea anterior
- Renunțarea la fumat în preajma sau chiar după diagnosticarea cu cancer pulmonar îmbunătățește supraviețuirea pacienților
- Stresul cronic accelerează răspândirea cancerului în organsm
- Anti-vacciniști și persoanele care susțin teorii ale conspirației, printre cei care răspândesc mituri cu privire la cancer
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni