O mică moleculă de ARN ar putea fi esențială în tratamentul cancerului
©
Autor: Airinei Camelia
![O mică moleculă de ARN ar putea fi esențială în tratamentul cancerului](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=45202.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Profesorul Leonid Pobezinsky, unul dintre autorii principali ai studiului, explică faptul că celulele T sunt ca soldații corpului nostru, specializați în detectarea și eliminarea atât a invadatorilor externi, cum ar fi virușii, cât și a celulelor modificate, precum cele cancerigene. În mod normal, aceste celule T sunt într-o stare de „naivitate”, așteptând să fie activate. Odată ce detectează un antigen străin, ele se transformă în celule T ucigașe și încep să atace. După ce misiunea este îndeplinită, majoritatea acestora mor, dar câteva rămân ca celule de memorie, formând un grup specializat care își amintește de inamicul cu care s-au confruntat.
Acesta este și principiul pe care se bazează vaccinurile: introducerea unei forme slăbite a unui patogen în organism pentru a „antrena” celulele de memorie. Cu toate acestea, până acum nu s-a înțeles pe deplin cum celulele T își creează această memorie. Mai mult, celulele tumorale au capacitatea de a „păcăli” celulele T, inhibându-le înainte ca acestea să poată forma un grup de memorie, ceea ce permite cancerului să progreseze.
Descoperirea cheie a studiului este că nivelul de let-7 din celulele T influențează capacitatea acestora de a deveni celule de memorie și, implicit, de a lupta împotriva cancerului. Cu cât o celulă T are mai mult let-7, cu atât este mai puțin susceptibilă să fie dezactivată de celulele tumorale și mai capabilă să devină o celulă de memorie eficientă.
Echipa de cercetare este optimistă că această descoperire va deschide noi căi pentru dezvoltarea terapiilor imunologice împotriva cancerului, oferind o nouă înțelegere a modului în care sistemul imunitar poate fi „programat” pentru a lupta mai eficient împotriva acestei boli devastatoare.
sursa: Science Daily
foto: University of Massachusetts Amherst
Data actualizare: 27-09-2023 | creare: 27-09-2023 | Vizite: 278
Bibliografie
How a small strand of RNA is key to fighting cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230925153805.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Noua modalitate de depistare a „amprentelor” unei tumori ajută la depistarea cancerului
- Un medicament cu administrare orală ar putea îmbunătății tratamentul împotriva cancerului ovarian
- Efectele pe care morfina le are asupra tumorilor canceroase
- Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni