Studiu. Medicament care crește efectele vaccinurilor la persoanele în vârstă.

©

Autor:

Studiu. Medicament care crește efectele vaccinurilor la persoanele în vârstă.
Un medicament care stimulează îndepărtarea resturilor celulare din celulele imune poate crește efectele protectoare ale vaccinurilor la adulții în vârstă, arată un studiu publicat recent în eLife. Rezultatele pot duce la apariția unor noi strategii de protejare a persoanelor în vârstă de virusuri precum cel care provoacă pandemia actuală cu COVID-19.
Adulții în vârstă prezintă un risc ridicat de a fi afectați sever de boli infecțioase. Din nefericire, studiile arată că eficiența vaccinurilor este mai scăzută la vârstnici, decât la adulții mai tineri, ceea ce se traduce printr-o creștere semnificativă a riscului de îmbolnăvire și de dezvoltare a unor complicații. În cadrul unui studiu experimental, efectuat pe șoareci de laborator, cercetători de la Universitatea din Oxford au demonstrat că la șoarecii mai în vârstă celulele imune pot deveni mai puțin eficiente în îndepărtarea resturilor celulare, un proces numit autofagie, iar acest lucru duce la un răspuns imun mai slab.

Anchetatorii au analizat, de asemenea, probe umane, provenite de la persoane tinere și vârstnice, participante la studii clinice pentru vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator și a virusului hepatitei C. Cercetătorii și-au dorit să afle dacă există diferențe între reacțiile observate la șoareci și cele observate la oameni. Conform conluziilor preliminare, autofagia la oameni a crescut cantitatea de limfocite de tip T la persoanele mai tinere după administrarea vaccinului, dar acest răspuns aproape că a lipsit la persoanele în vârstă.

În urma examinării în laborator a limfocitelor de tip T provenite de la persoanele în vârstă, cercetătorii au constatat că aceste celule au mai puțini compuși naturali numiți spermidină. Spermidina accelerează autofagia și crește funcția limfocitelor de tip T. Suplimentarea celulelor imune cu spermidină în laborator a restabilit autofagia la aceleași niveluri observate în limfocitele de tip T de la persoanele mai tinere. „Munca noastră sugerează că creșterea autofagiei în timpul vaccinării poate contribui la eficientizarea vaccinurilor pentru persoanele în vârstă”, spune autorul principal al studiului, Ghada Alsaleh, cercetător postdoctoral la Institutul de Reumatologie Kennedy din cadrul Universității din Oxford, Marea Britanie.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-12-2020 | creare: 18-12-2020 | Vizite: 667
Bibliografie
Drug may boost vaccine responses in older adults, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201215121200.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Imunizarea la vârstnici - provocări și oportunități
  •