Stresul prelungit al mamei în sarcină și efectele asupra copilului

©

Autor:

Stresul prelungit al mamei în sarcină și efectele asupra copilului
Conform rezultatelor unui studiu realizat de o echipă interdisciplinară de la Universitatea din Zurich și Institutul Max Planck din Munchen, când viitoarea mamă este stresată pe o perioadă mai lungă de timp, concentrația de hormoni ai stresului din lichidul amniotic crește, putând avea efecte negative asupra dezvoltării fătului.

Mecanismul exact prin care stresul mamei afectează fătul nu a fost până acum clarificat. Autorii acestei cercetări au aflat însă că stresul mamei poate să modifice metabolismul la nivelul placentei și să influențeze creșterea copilului din pântec.

Când este supus stresului, organismul eliberează hormoni pentru a face față (hormonul eliberator de corticotropină - CRH), lucru care se întâmplă și pe perioada sarcinii. Placenta poate de asemenea să elibereze CRH, o mică parte din acest hormon ajungând în lichidul amniotic și în metabolismul fetal. Studiile pe animale au arătat că prezența acestui hormon poate stimula creșterea fătului, crescându-i șansele de supraviețuire în cazul unei nașteri premature, însă această creștere accelerată poate avea și efecte negative – imaturitatea organelor fătului.

Cercetătorii de la Munchen și Zurich au testat 34 de femei însărcinate care făcuseră amniocenteză. Acest test reprezintă o situație de stres pentru mamă, iar organismul ei eliberează cortizol pe termen scurt. Pentru a vedea dacă și placenta eliberează hormoni ai stresului, autorii au măsurat nivelul de cortizol din saliva mamelor și l-au comparat cu nivelul de CRH din lichidul amniotic. Nu s-a observat nicio legătură între cele două, ceea ce arată, conform cercetătorilor, că stresul pe termen scurt nu a avut efecte asupra copilului.

Dar în cazul stresului pe termen lung al mamei, lucrurile stau diferit. Folosind chestionare pentru a detecta supraîncărcarea socială cronică a mamelor, cercetătorii au concluzionat că atunci când mamele se confruntă cu stresul prelungit, nivelul hormonilor CRH din lichidul amniotic crește, ceea ce accelerează creșterea fătului. Totodată, autorii consideră că mecanismul de eliberare al hormonului CRH joacă un rol complex și dinamic în dezvoltarea prenatală, dar care necesită investigații studii suplimentare pentru a putea fi mai bine înțeles.

Psihologii din echipa interdisciplinară recomandă viitoarelor mame ca, dacă trec printr-o perioadă de stres îndelungat, să nu ezite să solicite ajutor specializat. În plus, adaugă faptul că o legătură securizantă între mamă și copil după naștere are rolul de a neutraliza posibilele efecte negative ale stresului din perioada prenatală.

Studiul a fost publicat în jurnalul Stress.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 30-05-2017 | creare: 30-05-2017 | Vizite: 2891
Bibliografie
Mother's stress affects the baby through amniotic fluid, link: https://medicalxpress.com/news/2017-05-mother-stress-affects-baby-amniotic.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • Menstruația peste sarcină
  • Vaccinarea în timpul sarcinii
  •