Stresul parental poate slăbi nivelul de comunicare dintre mamă și copil

©

Autor:

Stresul parental poate slăbi nivelul de comunicare dintre mamă și copil
Stresul parental, tot mai răspândit în grupul noilor familii, este caracterizat de o stare de anxietate resimțită de către părinte, cauza fiind schimbările importante produse în viața lor, justificate de apariția în căminul familial a unui copil.
În mod normal, stresul parental apare în viața unui părinte atunci când cerințele parentale depășesc propriile sale resurse de adaptare. Atunci când nivelul de stres este perceput ca fiind excesiv, relația dintre părinte și copil poate fi afectată semnificativ pe termen lung, din cauza sensibilității materne scăzute. Efectele stresului parental în creierul mamei și al copiilor au fost studiate de către cercetători de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore. Specialiștii au monitorizat activitatea de la nivelul cortexului prefrontal, regiune specifică a creierului care este asociată cu capacitatea de înțelegere a punctului de vedere al altora.

Conform rezultatelor, mamele cu un nivel crescut de stres parental aveau o sincronie mai mică în activitatea creierului cu copilul lor, comparativ cu mamele al căror nivel de stres era mai mic. În general, atunci când există o activitate cerebrală similară în aceeași zone ale creierului mamei și copilului, acest lucru sugerează că există o adaptare puternică la stările emoționale ale celuilalt. În cadrul cercetărilor, au fost analizate 31 de perechi de mame și copii în timp ce urmăreau împreună clipuri de animație pentru copii. Pe baza analizei activității de la nivelul cortexului prefrontal, cercetătorii au putut să ofere concluzii referitoare la modificările comportamentale și de înțelegere care au loc. Studiul a arătat că stresul parental poate slăbi legătura și comunicarea dintre părinte și copil. În lipsa interacțiunii sociale în primii ani de viață ai copilului, poate fi subminată relația dintre mamă și copil pe termen lung.

Cercetătorii au utilizat o metodă non-invazivă de măsurare a activității creierului, bazată pe concentrațiile de sânge din creier. Folosind o metodă de înregistrare simultană a activității creierului a două persoane (hiperscanning în tandem), cercetătorii au avut rezultate concludente și ușor de înțeles. Gradul de sincronizare mamă-copil din cortexul prefrontal a fost semnificativ diminuat la mamele cu stres parental crescut. Măsurarea stresului parental s-a realizat înainte de începerea experimentului, fiecare părinte fiind pus să răspundă la întrebările dintr-un chestionar. Studiul, publicat în revista Nature Scientific Report, a fost efectuat în colaborare cu cercetători de la Institutul Național al Sănătății Copilului și Dezvoltării Omului din Statele Unite, Universitatea din Trento și Universitatea din Padova.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-09-2019 | creare: 06-09-2019 | Vizite: 764
Bibliografie
Parenting stress may affect mother's and child's ability to tune in to each other, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190829101059.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Stresul la locul de muncă
  •