Ceea ce spui în primul minut după un vaccin poate fi esențial în reducerea stresului unui copil

©

Autor:

Ceea ce spui în primul minut după un vaccin poate fi esențial în reducerea stresului unui copil

Conform unui studiu recent, ceea ce spunem în primul minut după un vaccin poate fi esențial în reducerea stresului și durerii unui copil. Studiul a fost publicat în revista PAIN și a analizat copii preșcolari, cu vârsta de minim patru-cinci ani și ceea ce au spus părinții lor pentru a ajuta la reducerea durerii din timpul vaccinării. Acesta face parte din cel mai mare studiu din lume, care analizează părinții și copiii în timul vaccinărilor-formând cohorta OUCH. Aceasta a urmărit inițial 760 de perechi părinte-copil, din trei clinici pediatrice din zona Toronto, ele fiind observate în timpul vaccinărilor, în primii cinci ani de viață a unui copil.


Profesorul Rebecca Pillai Riddel, autor principal, spune că echipa sa a constatat că în primul minut după introducerea acului, cu cât existau mai mulți părinți care încercau să îi încurajeze pe copii cu fraze precum: „poți face asta” și „se va termina repede” sau încercau să le distragă atenția vorbind despre altceva, cu atât existau mai mulți copii care resimțeau durerea. Însă, spuse în al doilea minut după vaccin, când copilul era mai calm, aceleași fraze îl ajuta să se liniștească mai repede. Pe de altă parte, frazele dure, destinate criticării copiilor sau asigurării lor că sunt bine, nu au avut niciun efect asupra modului în care cei mici percep durerea, în primul minut după vaccin. Însă, începând cu cel de-al doilea minut, aceleași fraze amplificau stresul lor.


Riddel spune, de asemenea, că cu cât preșcolarii erau mai stresați înainte de vaccin, cu atât se simțeau la fel și după acesta-ca un efect domino al durerii anterioare.


Cercetările anterioare au arătat că majoritatea preșcolarilor se calmează în decurs de două minute după vaccinare. Cu toate acestea, aproximativ 25% dintre copii nu au făcut-o. Ilana Shiff, autor al studiului, explică faptul că au vrut să stabilească ce ar putea spune părinții înainte și în timpul vaccinării, care ar putea determina copiii să se simtă mai stresați.


Pe baza rezultatelor studiului, cercetătorii recomandă ca, în primul minut după vaccin, părinții să nu înceapă încurajarea imediat, ci mai degrabă să îi mențină calmi utilizând contactul fizic, cum ar fi îmbrățișarea sau ținutul de mână. Aceste lucruri sunt de preferat în locul încercării să ofere copilului indicații verbale despre cum să facă față atunci când sunt în dificultate. Odată depășit acel prim minut critic de stres și durere, copiilor le va fi mai ușor să primească încurajări verbale.


Data actualizare: 16-07-2021 | creare: 16-07-2021 | Vizite: 330
Bibliografie
What you say in the first minute after a vaccine can be key in reducing a child's distress, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210713145819.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!