Stimularea profundă a creierului, un potențial tratament al tulburării obsesiv-compulsive

©

Autor:

Stimularea profundă a creierului, un potențial tratament al tulburării obsesiv-compulsive
Un studiu publicat în Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, care a investigat eficacitatea stimulării cerebrale profunde împotriva tulburării obsesiv-compulsive (TOC) rezistente la tratament, arată că stimularea cerebrală profundă poate reduce cu 50% simptomele pacienților cu TOC.
În prezent, tulburarea obsesiv-compulsivă, o afecțiune caracterizată prin gânduri obsesive și comportamente anormale, nu beneficiază de un tratament curativ, ci doar simptomatic.

În cadrul lucrării actuale de cercetare, oamenii de știință au utilizat o revizuire sistematică și o meta-analiză pentru evaluarea eficacității stimulării cerebrale profunde în reducerea TOC și a simptomelor depresive, apărute în mod simultan la acești pacienți. Studiile investigate au inclus exclusiv persoane cu vârsta de peste 18 ani cu un diagnostic primar de TOC, conform criteriilor DSM IV sau DSM-V.

Peste 3.000 de studii, desfășurate între anii 1986 și 2021 au fost identificate, doar 34 dintre acestea fiind alese pentru revizuirea sistematică și meta-analiză, inclusiv nouă studii randomizate. Toți indivizii din studii au fost diagnosticați cu o formă severă a tulburării compulsiv-obsesivă, iar tulburarea s-a manifestat în medie pentru aproximativ 24 de ani. Mai mult de jumătate dintre participanți sufereau simultan de tulburare depresivă majoră, în timp ce aproximativ 10% de anxietate.

Evaluările eficacității stimulării cerebrale profunde asupra tulburării compulsiv-obsesive au evidențiat potențialul acestei terapii de a deveni un potențial tratament pentru pacienții cu forme severe ale tulburării, care nu răspunde la tratamentele simptomatice existente. Potrivit rezultatelor, participanții au obținut o reducere mediană cu 50% a simptomelor.

sursa: News Medical
foto: Ralwell / Shutterstock

Data actualizare: 30-09-2022 | creare: 30-09-2022 | Vizite: 867
Bibliografie
Deep brain stimulation as obsessive-compulsive disorder treatment, link: https://www.news-medical.net/news/20220925/Deep-brain-stimulation-as-obsessive-compulsive-disorder-treatment.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care se culcă târziu au mai puțin control asupra gândurilor obsesive
  • Dezvoltarea toleranței la anxietate - cheia în reducerea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive
  • Stimularea cerebrală profundă la bolnavii cu Parkinson ar putea afecta abilitatea de a înota
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum