Spune-mi unde este localizată grăsimea corporală, să-ți spun care este riscul de cancer!

©

Autor:

Spune-mi unde este localizată grăsimea corporală, să-ți spun care este riscul de cancer!
Potrivit unui studiu recent publicat în British Journal of Cancer, experții atrag atenția asupra riscului specific pentru apariția unor forme de cancer în funcție de dispoziția țesutului gras în organism.

Mai exact, creșterea cu 11 cm a circumferinței abdominale pe baza țesutului gras, cunoscută sub denumirea de obezitate centrală, a fost asociată cu majorarea riscului de cancer cu 13%.

În cazul cancerului localizat la nivel intestinal, creșterea cu numai 8 cm a circumferinței șoldurilor se soldează cu majorarea riscului de până la 15%.

Excesul de grăsime a fost asociat cu 11 tipuri diferite de cancer, inclusiv cel esofagian, gastric (la nivelul sfincterului cardia), colorectal, de veziculă biliară, pancreas, ficat, sân (postmenopauzal), ovarian, de endometru, renal și de prostată. Iar potrivit ultimelor date furnizate de AICR (American Institute for Cancer Research), se strâng tot mai multe dovezi ale unei astfel de relație între supragreutate, exprimată printr-un indice de masă corporală peste medie, și cancerul de tiroidă, meningiom și mielom multiplu.

Împreună, ele reprezintă 50% dintre cancere la nivel global.

Printre mecanismele suspectate se numără alterarea homeostaziei hormonilor sexuali (estrogen, testosteron), creșterea secreției de insulină, accelerarea proceselor inflamatorii, ce pot favoriza împreună sau individual apariția cancerului.

La studiu au participat 43,000 de adulți, monitorizați o perioadă medie de 12 ani, dintre care 1,600 au fost diagnosticați cu o formă de cancer asociată obezității.

Statusul de supraponderal sau obez reprezintă una dintre principalele cauze modificabile ale apariției cancerului, imediat după fumat.

Menținerea unei greutăți sănătoase face parte din recomandările de stil de viață pentru reducerea riscului de cancer. Deși nu reprezintă în sine o garanție împotriva bolii canceroase, este una dintre măsurile pe care tu, ca individ, le poți lua pentru a-ți reduce șansa sau mai bine zis, neșansa, de a face boala.

Modificări mici, progresive și sustenabile în privința modului de alimentare, al aportului de băuturi calorice alcoolice și non-alcoolice, respectiv creșterea gradului de activitate fizică pot fi pilonii echilibrului tău ponderal!

Consultă articolele noastre dedicate alimentației sănătoase și află care sunt pașii către o greutate ideală.

Data actualizare: 06-10-2019 | creare: 30-05-2017 | Vizite: 4124
Bibliografie
(1) Where body fat is carried can predict cancer risk, link: https://medicalxpress.com/news/2017-05-body-fat-cancer.html
(2) Comparison of general obesity and measures of body fat distribution in older adults in relation to cancer risk: meta-analysis of individual participant data of seven prospective cohorts in Europe, link: https://www.nature.com/bjc/journal/v116/n11/full/bjc2017106a.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum