Spuma de monoxid de carbon ar putea ajuta la combaterea inflamației

©

Autor:

Spuma de monoxid de carbon ar putea ajuta la combaterea inflamației
Un nou studiu al cercetătorilor de la MIT arată că anumite posibilități de furnizare a monoxidului de carbon în organism ar putea ajuta la combaterea proceselor inflamatorii.
Conform oamenilor de știință, efectele dăunătoare ale monoxidului de carbon pot fi evitate prin incorporarea acestuia în spume stabile din punct de vedere chimic, proces inspirat din gastronomic, astfel că acesta poate ajunge în tractul digestiv și reduc inflamația structurilor de la acest nivel.

Giovanni Traverso, doctor gastroenterolog și autor al studiului, afirmă că, în concepția generală, terapiile medicamentoase sunt percepută drept pastile ce se administrează pe cale orală, inovația specialiștilor deschizând noi oportunități în ceea ce privește modul în care se pot trata diferite afecțiuni. Fundamentul studiului este reprezentat de o cercetare ce a avut loc la sfârșitul secolului XX, condusă de profesorul Leo Otterbein de la Universitatea Harvard, prin care acesta a demonstrat că monoxidul de carbon poate fi benefic în vederea reducerii respingerii organelor transplantate, recidivelor tumorale și inflamațiilor acute ale țesuturilor. Aceste proprietăți ale sale, însă, sunt în contradicție cu efectele negative pe care monoxidul de carbon le are atunci când pătrunde în organism prin alte căi decât cea digestivă, întrucât se leagă de hemoglobină și împiedică organismul să obțină suficient oxigen pentru a funcționa în parametri normali.

Otterbein afirmă că monoxidul de carbon se folosește în prezent sub formă de gaz inhalat în tratamentul unei varietăți mari de afecțiuni, însă introducerea acestuia în organism în mod sigur și eficient este o provocare ce limitează beneficiile utilizării lui în acest fel. Prin urmare, oamenii de știință au propus o nouă modalitate de administrare a monoxidului de carbon, mai exact prin crearea unui tip de sifon special care poate fi atașat canistrelor de caz, oferindu-le astfel posibilitatea de a îl încorpora în diferite spume cu ajutorul unor aditivi alimentari precum alginatul, maltodextrina sau metil celuloza. În plus, pentru a obține o stabilitate superioară a spumei, specialiștii au adăugat în aceasta și gumă de xantham, reușind astfel să controleze perioada de timp după care gazul este eliberat în organism, odată ce spuma a fost administrată. James Byrne, oncolog și autor principal al studiului, apreciază că metoda terapeutică este atât de ușor de utilizat încât va putea ajunge în scurt timp o practic standard de tratare a unor afecțiuni inflamatorii ce se pot remedia cu ajutorul monoxidului de carbon.

sursa. Science Daily
foto: MIT News

Data actualizare: 18-08-2024 | creare: 08-07-2022 | Vizite: 398
Bibliografie
Could carbon monoxide foam help fight inflammation?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220629150150.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inflamația poate fi redusă prin intermediul activității fizice susținute
  • Dieta occidentală poate crește riscul de inflamații
  • Trecerea de la o dietă de tip vestic la o dietă echilibrată ar putea reduce inflamația pielii și a articulațiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum