Un nou posibil tratament pentru infecţia cu rotavirus
Autor: Redacția ROmedic
Rotavirusul este una dintre cele mai comune cauze ale diareei severe la copii. Conform Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, virusul produce la nivel mondial aproximativ 500 000 de decese anuale printre copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
O echipă de cercetători ai Universităţii de Stat din Georgia a dezvoltat o nouă modalitate de a preveni și trata acest virus, prin activarea sistemului imunitar prin intermediul flagelinei. Studiul, citat de Medical Xpress, a fost publicat în revista Science.
Testele au fost realizate pe şoareci de laborator şi au fost conduse de Andrew Gewirtz şi Benyue Zhang de la Institutul pentru Ştiinţe Biomedicale din Georgia, în colaborare cu cercetători de la alte universități.
Flagelina a suprimat rotavirusul rapid, inducând un răspuns la nivelul sistemului imunitar, răspuns care este în mod normal orientat către o bacterie, mai degrabă decât față de virus. Sistemul imunitar a fost stimulat să producă două proteine: Interleukina-22 (care a împiedicat pătrunderea virusului în interiorul celulelor sănătoase) şi Interleukina-18 (care a îndepărtat rotavirusul din celulele infectate). Astfel, efectul antiviral al flagelinei a fost reluat prin utilizarea proteinelor interleukine.
Unele infecţii virale pot fi prevenite prin administrarea de vaccinuri ce „învață” sistemul imunitar să recunoască viruşii specifici. Alte infecţii virale sunt ţinute sub control prin utilizarea unor medicamente specifice care atacă în mod direct virusul. Astfel de tratamente necesită în mod normal ani de studiu şi dezvoltare şi sunt în general aplicabile unui singur virus.
Metoda de față s-ar putea aplica aplica unei palete mai largi de infecții virale cronice la nivelul sistemului digestiv, precum norovirusul sau virusul hepatitei C.
Următorul pas este replicarea acestor teste pe oameni. Echipa de cercetare consideră că modelul general de activare a sistemului imunitar combaterea infecţiei virale ar trebui să demonstreze un mod eficient de încetinire a oricărui virus şi că poate reprezenta o modalitate temporară de a face faţă unor infecţii virale diverse până când alte soluţii mai specifice vor fi dezvoltate.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum