Somnul insuficient afectează interpretarea expresiilor faciale de fericire și tristețe

©

Autor:

Somnul insuficient afectează interpretarea expresiilor faciale de fericire și tristețe
Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Arizona, abilitatea de a recunoaște emoțiile din expresiile faciale ale celorlalți este afectată dacă în noaptea precedentă nu ne odihnim suficient.

Cei 54 de participanți la studiu au primit fotografii cu chipul aceleiași persoane, care exprima frică, fericire, tristețe, furie, uimire și dezgust și au fost rugați să indice pentru fiecare fotografie care dintre cele 6 emoții era exprimată cel mai evident.

Fotografiile fuseseră prelucrate cu ajutorul unui program pe calculator, fiind amestecate mai multe emoții. Scopul cercetătorilor era de a evalua măsura în care participanții puteau interpreta expresiile emoționale subtile. De exemplu, chipul dintr-o imagine exprima 70% tristețe și 30% dezgust. În total, fiecare participant a evaluat câte 180 de imagini.

S-a observat că emoțiile evidente (de exemplu, imaginile în care o emoție apărea în proporție de 90%) erau recunoscute cu ușurință de participanți, indiferent de numărul de ore de somn din noaptea anterioară. Însă persoanele care nu dormiseră suficient au avut dificultăți în a identifica expresiile faciale subtile care exprimau fericirea și tristețea.

După o noapte de somn corespunzător, și aceste emoții subtile au fost identificate corect.

Cercetătorii consideră că o posibilă explicație ar putea fi că suntem programați să putem recunoaște emoțiile de bază, mai primitive, care ne ajută să supraviețuim. Frica și furia pot indica un posibil pericol, în timp ce tristețea și fericirea sunt emoții sociale mai puțin necesare pentru supraviețuirea imediată.

Autorii consideră că deși nu este copleșitoare diferența în identificarea tristeții și fericirii dintre cei care au dormit bine și cei care nu s-au odihnit suficient, aceasta ar putea avea impact asupra interacțiunilor sociale critice: răspunsul inadecvat la emoțiile celorlalți, lipsa de empatie etc.

Studiul a fost publicat în jurnalul Neurobiology of Sleep and Circadian Rhythms.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 24-03-2017 | creare: 24-03-2017 | Vizite: 990
Bibliografie
Sleep deprivation impairs ability to interpret facial expressions, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-deprivation-impairs-ability-facial.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum