Somnul diurn influențează sănătatea mintală
Prevenirea atrofierii creierului și a dezvoltării diferitelor afecțiuni iremediabile precum demența, poate fi realizată prin episoade scurte de somn în timpul zilei. Recent oamenii de știință din Uruguay au demonstrat cum putem menține sănătatea creierului în ciuda procesului involuntar de îmbătrânire.
Beneficiile somnului sunt cunoscute în rândul populației generale și al oamenilor de știință, însă acestora li se adaugă noi descoperiri. Pe lângă faptul că persoanele care au frecvent pauze de somn în timpul zilei sunt mai odihnite și dovedesc o eficiență mai mare a funcțiilor cognitive în orele următoare, spre deosebire de persoanele care sunt active permanent, se pare că volumul total al creierului este mai mare la persoanele care se odihnesc în cursul zilei. Diferența între cele două categorii de persoane a fost cuantificată, astfel încât se pare că este echivalentă cu 2,6 - 6,5 ani, în favoarea persoanelor care dorm în cursul zilei.
Cu toate acestea, diferențele nu se reflectă și asupra volumului hipocampului, al timpului de reacție și al procesării vizuale, acestea fiind identice atât la persoanele care dorm în cursul zilei, cât și la persoanele active.
Cercetările anterioare au demonstrat existența unei predispoziții genetice pentru somnul diurn, astfel încât anumite persoane pot dezvolta acest obicei. Studiul actual a evaluat sănătatea creierului și menținerea funcțiilor cognitive în rândul persoanelor predispuse genetic la odihnă diurnă.
Pe lângă scopurile științifice care au fost îndeplinite, autorii menționează faptul că acesta este primul studiu care evaluează asocierea între somnul diurn și modificările structurale și cognitive de la nivelul creierului nostru. În plus, rezultatele acestui studiu ar trebui să înlăture orice stigmat cu privire la somnul din timpul zilei. Deși datele nu pot fi generalizate la toate categoriile etnice, fiind necesare studii suplimentare, se consideră că somnul diurn cu durata de 30 de minute sau mai puțin, are o influență favorabilă asupra funcțiilor cognitive pe termen scurt.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- De ce se orientează mai bine în spațiu bărbații decât femeile?
- Noi markeri comportamentali, folosiți pentru a depista eventuale probleme ulterioare de dezvoltare la copiii născuți prematur
- Terapiile centrate pe proteina tau schimbă paradigma luptei împotriva bolii Alzheimer
- Un studiu leagă simptomele inițiale de dizabilitatea pe termen lung în scleroza multiplă
- Pledoarie pentru demnitate
- Bacteriile intestinale, responsabile de tulburări mintale
- Cum naiba tocmai eu am fost bolnav psihic din atatea milioane de sanatosi ?!
- Strategie Sanatate Mentala-2013
- Regimul alimentar pentru noi.. asupra sanatatii mentale
- Tratament naturist pentru o stare de bine psihica, emotionala, linistire eficient?
- Probleme mentale sau nu?