Somnul cu lumina aprinsă poate dăuna sănătății

©

Autor:

Somnul cu lumina aprinsă poate dăuna sănătății
Expunerea la lumină artificială în timpul somnului de noapte, chiar și pentru o singură dată, afectează funcția cardiometabolică, potrivit unui studiu publicat în revista PNAS. Studiul arată că expunerea pe timp de noapte la lumina artificială, precum lumina emisă de becurile de iluminat sau de către lămpile de veghe, poate crește ritmul cardiac și rezistența la insulină, prin activarea sistemului nervos simpatic.
În cadrul studiului, cercetătorii au investigat dacă și în ce mod expunerea acută (într-un singur episod) la lumină în timpul somnului nocturn crește rezistența la insulină în dimineața următoare. Pentru studiu, cercetătorii au recrutat 20 de persoane pe care le-au grupat în mod aleatoriu în două grupuri. Persoanele incluse în primul grup au dormit în noaptea următoare într-o cameră slab luminată, iar în următoarea într-o cameră luminată folosind becuri de cameră. În schimb, persoanele din grupul al doilea au dormit pentru două nopți consecutive într-o cameră slab luminată (în condițiile naturale de iluminare).

În dimineața următoare, rezistența la insulină a fost măsurată folosind modelul homeostatic al rezistenței la insulină (indicele de sensibilitate la insulină), precum și un test oral de toleranță la glucoză. Cercetătorii au evaluat, de asemenea, mecanismul prin care condițiile de lumină au afectat calitatea somnului, nivelul melatoninei și activitatea sistemului nervos simpatic.

Rezultatele au indicat o creștere procentuală cu 15% a rezistenței la insulină la participanții care au dormit în condiții de lumină de cameră, în timp ce, în rândul celor care au fost expuși la o lumină slabă, rezistența la insulină a cunoscut o reducere procentuală cu 4%. Totodată, a fost evidențiată o creștere importantă a nivelului de insulină la cei expuși la condiții de lumină din cameră.

Analiza calității somnului, efectuată la o săptămână după expunere, nu a evidențiat nicio diferență în ceea ce privește ora, durata și eficiența somnului între participanții din cele două grupuri. În schimb, analiza macrostructurii somnului, efectuată în timpul experimentului, a arătat diferențe importante de structură a somnului, participanții din grupul grup fiind pentru perioade mai scurte în faza REM a somnului (faza somnului în care se produc în general visele).

sursa: News Medical
foto: Dikushin Dmitry / Shutterstock.com

Data actualizare: 24-03-2022 | creare: 24-03-2022 | Vizite: 642
Bibliografie
Sleeping with lights on can be harmful to your health, limk: https://www.news-medical.net/news/20220323/Sleeping-with-lights-on-can-be-harmful-to-your-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: