Soldul marcatorului - primul ajutor

©

Autor:

Soldul marcatorului - primul ajutor
Soldul este alcatuit din urmatoarele oase:

  • osul iliac (situat in partea superioara a bazinului - pelvis)
  • osul sacru si coccis (osul cozii) din partea terminala a coloanei vertebrale
  • osul pubis
  • osul ischiatic (aflat in partea inferioara a bazinului)

Cateva grupe de muschi si tendoane sunt legate de sold. Oasele soldului protejeaza organele interne si permit corpului sa stea in picioare si sa se miste.

Soldul marcatorului reprezinta o zdrobire sau o rasucire a musculaturii care se leaga de partea superioara a osului iliac, la nivelul taliei.

Leziunea, foarte frecventa in sporturile care implica un contact brutal corp la corp, precum rugby, box, fotbal american s.a., este determinata de o lovitura la nivelul soldului sau de o cazatura pe sold.

Care sunt primele masuri care trebuie luate?

Daca durerea este mare si face imposibil mersul, trebuie solicitat de urgenta la ajutor medical de specialitate.


Pana la sosirea medicilor, puteti pune o punga cu gheata pe oasele soldului, imediat dupa producerea traumatismului. De asemenea, puteti sa luati aspirina, ibuprofen sau alt antiinflamator eliberat fara prescriptie medicala, pentru a ameliora durerea.

Dupa cedarea durerii si a edemului (umflaturii) de la nivelul soldului, puteti pune local comprese calde cel putin o data pe zi pana la vindecarea leziunii. Compresele calde au efect vasodilatator local, crescand fluxul de sange din aceasta zona si implicit, substantele nutritive transportate de acesta.

Evitati activitatile sportive pana la vindecarea completa a leziunii sau pana cand durerile de la nivelul soldului au incetat complet. Intervalul de timp necesar vindecarii depinde de gravitatea acesteia si poate varia intre 3-6 saptamani, uneori chiar si mai mult.

De retinut: compresele calde se aplica numai dupa ce edemul a cedat; in caz contrar, edemul se poate agrava.

Dupa vindecarea leziunii, efectuati, cu grija si in mod gradat, exercitii care trebuie sa includa intinderi ale musculaturii de la nivelul coapsei si mijlocului.

Daca se respecta repausul indicat de medic, nu raman leziuni pe termen lung.


Pentru a preveni recidivele, folositi pernute pe sold daca practicati sporturi in care se realizeaza contacte dure corp la corp. Evitati orice cazatura la nivelul soldului.

Daca durerea persista sau apar recidive, consultati medicul.


Data actualizare: 27-02-2019 | creare: 19-10-2012 | Vizite: 12155
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum