Corp strain in nas - primul ajutor
Autor: Drăgulin Oana
Copiii sunt curiosi si se intreaba de multe ori cum functioneaza lucrurile. Uneori, pun intrebari pentru a afla raspunsuri, insa de multe ori exploreaza singuri lumea din jurul lor.
Un pericol care apare in urma acestei curiozitati tipice a copiilor, este ca acestia isi pot introduce obiecte straine in gura, nas si urechi. Uneori, aceste incidente pot deveni periculoase, cauzand leziuni sau infectii.
Copii cu varsta sub cinci ani sunt cel mai frecvent cei care inhaleaza corpuri straine.
Cel mai des, copiii inhaleaza urmatoarele tipuri de obiecte: jucarii mici sau fragmente de jucarii, guma de sters, materiale, plastilina, mancare, pamant.
Simptomele care pot semnala prezenta unui corp strain in nas :
- secretii nazale pe partea afectata a nasului. Daca secretia are un miros neplacut, acest lucru arata o infectie.
- dificultate in respiratie
- suierat la respiratie din cauza obiectului blocat
Daca suspectati ca micutul a inhalat un corp strain:
Uitati-va in nasul copilului daca puteti vedea prezenta unui obiect strain. Uneori, obiectul este aproape de exterior si poate fi vazut cu usurinta. Alteori insa, corpul strain este prea mic sau introdus prea profund pentru a fi vazut.
In aceste situatii, medicul va realiza scoaterea obiectului, folosind instrumente speciale.
Daca sunt prezente secretii nazale abundente, fara a fi cazul unei raceli sau alergii, este posibil sa fie vorba despre o infectie, de aceea este bine ca medicul sa analizeze situatia si sa ia un exudat nazal, pentru constatarea prezentei sau absentei unei bacterii.
Foarte multe din obiectele bagate in nas sunt murdare, putand fi infestate cu o multitudine de bacterii.
Care sunt primele masuri care trebuie luate?
Singura masura la care trebuie sa recurgeti in cazul inhalarii unui corp strain este scoaterea acestuia de la acest nivel.
In unele cazuri, suflarea usoara a nasului ar putea rezolva problema. Daca insa aceasta metoda nu se dovedeste a fi una eficienta, puteti incerca scoaterea obiectului folosind o penseta. Incercati acest lucru doar daca obiectul este la suprafata, are dimensiuni suficient de mari si este pliabil. Daca obiectul este mic, nu incercati scoaterea acestuia cu penseta, intrucat il puteti impinge mai profund in nas!
Evitati betisoarele pentru urechi sau materialele lipicioase, deoarece daca obiectul este mic, nu veti avea succes si mai rau, riscati impingerea obiectului profund in nas.
Nu lasati copilul sa stranute in acest timp, deoarece acest lucru poate produce impingerea obiectului. Incurajati copilul sa respire pe gura, pana cand este scos obiectul.
Daca incercarea de a scoate obiectul cu penseta nu se dovedeste a fi utila, mergeti de urgenta la cel mai apropiat spital, la camera de garda.
Pentru a preintampina astfel de situatii, supravegheati intodeauna copilul si nu-i lasati la indemana obiecte de mici dimensiuni sau care se pot demonta!
Cititi mai multe despre corpii straini nazali, aici.
2."Corpi straini in nas", https://www.emedicinehealth.com/foreign_body_nose/article_em.htm
3."Corpi straini: primul ajutor", https://www.webhealthcentre.com/HealthyLiving/first_aid_forei.aspx
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Crescatura in nas
- Cavitate nazala blocata
- Nasul bebelului
- Mi-a intrat ceva in nas
- Sambure in nas
- Ajutor - Baietelu meu a bagat o pufarina in nara, ce pot face?
- Mi-a cazut in nas o biluta de m...