Sistem de monitorizare a ritmului cardiac fără contact, folosind difuzoare inteligente
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Sistem de monitorizare a ritmului cardiac fără contact, folosind difuzoare inteligente](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=39189.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Cercetătorii UW au dezvoltat o nouă abilitate pentru un difuzor inteligent care monitorizează pentru prima dată atât bătăile inimii regulate, cât È™i neregulate, fără contact fizic. Sistemul trimite sunete inaudibile de la difuzor într-o cameră È™i, pe baza modului în care sunetele sunt reflectate înapoi către difuzor, poate identifica È™i monitoriza bătăile inimii individuale. Sistemul echipei foloseÈ™te învățarea automată pentru a ajuta difuzorul inteligent să localizeze semnalele. Când cercetătorii au testat sistemul pe participanÈ›i sănătoÈ™i È™i pacienÈ›i cardiaci spitalizaÈ›i, difuzorul inteligent a detectat bătăile inimii cu o precizie aproape identică cu cea a sistemelor standard de monitorizare a bătăilor inimii.
„Bătăile regulate ale inimii sunt suficient de uÈ™or de detectat, chiar dacă semnalul este redus, deoarece puteÈ›i căuta un tipar periodic în date”, a spus co-autorul principal Shyam Gollakota, profesor asociat la Școala de Informatică Paul G. Allen. & Inginerie. „Dar bătăile neregulate ale inimii sunt într-adevăr provocatoare, deoarece nu există un astfel de tipar. Nu eram sigur că ar fi posibil să le detectăm, aÈ™a că am fost plăcut surprins că algoritmii noÈ™tri ar putea identifica bătăile neregulate ale inimii în timpul testelor cu pacienÈ›ii cardiaci.”
Echipa a proiectat un algoritm de învățare automată auto-supravegheat, care combină semnale de la toate microfoanele difuzorului inteligent pentru a identifica semnalul evaziv al bătăilor inimii. „Acest lucru este similar cu modul în care Alexa îmi poate găsi întotdeauna vocea chiar dacă redau un videoclip sau dacă există mai multe persoane care vorbesc în cameră”, a spus Gollakota. Cercetătorii speră că versiunile viitoare ar putea monitoriza continuu bătăile inimii în timp ce oamenii dorm, lucru care ar putea ajuta medicii să diagnosticheze afecÈ›iuni precum apneea în somn.
sursa: Science Daily
foto: Mark Stone/University of Washington
Data actualizare: 12-03-2021 | creare: 12-03-2021 | Vizite: 501
Bibliografie
First AI system for contactless monitoring of heart rhythm using smart speakers, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210309091305.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Noi dovezi ale experiențelor dincolo de moarte la pacienții care au supraviețuit unui stop cardiac
- Aproape jumătate dintre supraviețuitorii unui atac de cord sau unui AVC nu-și cunosc nivelul colesterolului
- Cercetările leagă expunerea la metale cu riscul crescut de ateroscleroză
- Îmbunătățirea profilului lipidic la persoanele cu risc cardiovascular - cât de utile sunt dietele vegetariene
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- HRV-variabilitatea ritmului cardiac
- Intreruperi bradicardie
- Cat trebuie sa fie valorile normale ale HRV-ului?