Simptomele sindromului intestinului iritabil se ameliorează odată cu reducerea zahărului și a amidonului

©

Autor:

Simptomele sindromului intestinului iritabil se ameliorează odată cu reducerea zahărului și a amidonului
Sindromul intestinului iritabil reprezintă cea mai comună tulburare a interacțiunii intestin-creier, cu o prevalență globală de 4%. Tratamentul stabilit pentru sindromul intestinului iritabil include modificări dietetice, cu recomandările Institutului Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijiri (NICE) și dieta low FODMAP. Aceasta din urmă se concentrează pe reducerea lactozei, fructozei, fructanilor, galacto-oligozaharidelor și poliolilor. Totuși, 25–50% dintre pacienții cu sindromul intestinului iritabil încă experimentează simptome pe dieta low FODMAP, ceea ce sugerează necesitatea altor opțiuni de tratament.

Studiul profesoarei Bodil Ohlsson de la Lund University a fost un trial non-inferior, randomizat, cu două grupuri paralele, efectuat la Departamentul de Medicină Internă, Spitalul Universitar Skåne, Malmö, Suedia. Participanții, diagnosticați conform criteriilor Rome IV, au urmat fie dieta redusă în amidon și sucroză (SSRD), fie dieta low FODMAP timp de 4 săptămâni. Rata de răspuns la tratament a fost evaluată la sfârșitul perioadei de intervenție și după 6 luni.

Rezultate

Ambele diete au arătat o eficiență comparabilă în ameliorarea simptomelor sindromului intestinului iritabil la 4 săptămâni, fără diferențe semnificative între grupe. Mai mult, la urmărirea de 6 luni, nu s-au observat diferențe semnificative între ratele de răspuns în cele două grupuri. Pacienții care au continuat cu dieta redusă în amidon și sucroză au raportat o preferință mai mare pentru aceasta, considerând-o mai ușor de urmat.

Concluzii

Intervenția de 4 săptămâni cu dieta redusă în amidon și sucroză a fost non-inferioară dietei low FODMAP în ceea ce privește ratele de răspuns la simptomele gastrointestinale ale sindromului intestinului iritabil. Reducerile semnificative ale simptomelor extraintestinale au fost observate în ambele grupuri, în timp ce reducerea în greutate, a indicelui de masă corporală și a poftei de zahăr au fost mai pronunțate în urma dietei redusă în amidon și sucroză. Aceste rezultate susțin utilizarea dietei redusă în amidon și sucroză ca alternativă la dieta low FODMAP pentru pacienții cu sindromul intestinului iritabil.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-09-2024 | creare: 19-09-2024 | Vizite: 114
Bibliografie
IBS symptoms improve with sugar and starch reduction, link: https://www.news-medical.net/news/20240917/IBS-symptoms-improve-with-sugar-and-starch-reduction.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetările indică o legătură între sindromul intestinului iritabil și afectarea sănătății mintale
  • Eficiența remediilor din plante, condimentelor și fibrelor alimentare în tratamentul intestinului iritabil la copii (meta-analiză)
  • Consumul regulat de cafea ar putea fi de ajutor în evitarea sindromului de intestin iritabil
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum