Consumul de iaurt pe termen lung este legat de scăderea incidenței anumitor tipuri de cancer colorectal
©
Autor: Airinei Camelia
![Consumul de iaurt pe termen lung este legat de scăderea incidenței anumitor tipuri de cancer colorectal](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=49465.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
În cadrul florei intestinale, Bifidobacterium joacă un rol central, fiind considerată una dintre bacteriile probiotice cu potențial antitumoral. În cazul cancerului colorectal, studii anterioare au semnalat că o abundență ridicată de Bifidobacterium în țesutul tumoral poate indica anumite disfuncții ale barierei intestinale, dar și un posibil impact asupra tipului histologic al tumorii. În plus, aportul de alți nutrienți, factori de stil de viață și caracteristicile individuale pot modifica răspunsul organismului la probioticele conținute în iaurt.
Un nou studiu condus de cercetătorii de la Mass General Brigham s-a bazat pe două mari cohorte prospective din Statele Unite (Nurses’ Health Study și Health Professionals Follow-up Study), implicând peste 132.000 de participanți monitorizați pe parcursul a mai mult de 3 milioane de persoane-ani de urmărire. Cercetătorii au:
- Înregistrat consumul de iaurt (plain sau cu diverse arome), evaluat repetat prin chestionare alimentare.
- Determinat incidența cancerului colorectal, confirmată cu date medicale și examene histopatologice.
- Clasificat cazurile de cancer colorectal în funcție de prezența Bifidobacterium în țesutul tumoral, măsurată printr-o metodă TaqMan pentru detectarea ADN-ului bacterian.
Pentru a evalua efectul consumului de iaurt, s-a calculat media cumulativă a aportului de iaurt de la momentul inițial până la ultimul chestionar completat, reducând astfel erorile de măsurare și captând cât mai fidel obiceiurile alimentare pe termen lung. Modelele statistice au fost ajustate pentru factori importanți precum: indice de masă corporală, fumat, activitate fizică, consum de carne roșie și procesată, folat, vitamina D, consum caloric total, utilizare de aspirină, antecedente familiale de cancer colorectal și efectuarea endoscopiilor de screening.
Rezultate
- Consum de iaurt și cancer colorectal în ansamblu: Per ansamblu, iaurtul nu a avut un efect protector semnificativ asupra tuturor cazurilor de cancer colorectal luate împreună.
- Diferențiere după Bifidobacterium: Analiza cazurilor care aveau sau nu Bifidobacterium în tumoră a arătat o asociere semnificativ diferită.
• În schimb, acest efect nu a fost observat la tumorile Bifidobacterium-negative.
- Particularități anatomice: Asociația protectoare a fost mai pronunțată în cazul cancerelor de colon proximal, sugerând că beneficii suplimentare pot fi prezente în această zonă a colonului unde microflora și procesarea acizilor biliari joacă un rol deosebit.
- - Mecanisme posibile:
• Bifidobacterium produce acizi grași cu lanț scurt, modulatori antiinflamatori care pot limita carcinogeneza.
• Un nivel ridicat de Bifidobacterium în țesutul tumoral ar putea indica un mediu în care există disfuncție de barieră, iar efectul benefic al iaurtului poate fi tocmai de a reduce progresia acestei disfuncții.
- Analize de sensibilitate: Ajustările suplimentare pentru calciu și alte variabile nu au modificat semnificativ concluziile, consolidând ideea că efectul protector al iaurtului apare în special pentru tumorile cu Bifidobacterium.
Concluzii
Studiul sugerează că iaurtul poate contribui la scăderea riscului de cancer colorectal Bifidobacterium-pozitiv, în special în colonul proximal. Această constatare indică un potențial rol benefic al consumului regulat de iaurt asupra subtipurilor de cancer ce se asociază cu dezechilibre ale barierei și microflorei intestinale. Sunt necesare studii ulterioare pentru a confirma aceste rezultate și pentru a explora mecanismele specifice prin care iaurtul poate modula carcinogeneza colorectală.
Data actualizare: 13-02-2025 | creare: 13-02-2025 | Vizite: 49
Bibliografie
Ugai, S., et al. (2025). Long-term yogurt intake and colorectal cancer incidence subclassified by Bifidobacterium abundance in tumor. Gut Microbes. doi.org/10.1080/19490976.2025.2452237.Image by nensuria on Freepik
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetătorii au identificat mecanismul prin care suplimentarea cu omega 3 ameliorează afecțiunile hepatice
- Alimentele fermentate pot îmbunătăți tratamentul cancerului prin modularea microbiomului intestinal și stimularea sistemului imunitar
- S-a descoperit un marker predictiv pentru bolile inflamatorii intestinale
- Pentru a combate boala ficatului gras non-alcoolic, alegeți exercițiile aerobice (studiu)
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum