Sfaturi pentru mai multa energie

©

Autor:

Sfaturi pentru mai multa energie
Responsabilitatile de la serviciu, stresul emotional, spatiul urban plin de stimuli vizuali si auditivi agresivi, problemele familiale sau de sanatate, dieta nesanatoasa, plictiseala sau lipsa somnului sunt tot atatea cauze pentru instalarea obosealii, fizice sau psihice. Epuizarea poate aparea si pe fondul unor probleme de natura psihica precum stresul, anxietatea, depresia, etc. Oboseala se manifesta prin lipsa de energie, letargie, epuizare care nu dispar dupa somn.

Metodele cele mai eficiente pentru vitalizare sunt dieta sanatoasa, hidratarea (cel putin doi litri de apa pe zi), somn suficient, reducerea consumului de cafea, si activitatea fizica usoara. Daca oboseala nu dispare dupa respectarea somnului, nutritiei sanatoase si mediului lipsit de stres, atunci este indicat sa consultati un doctor. Pentru mai multa energie si vitalitate sunt importante urmatoarele aspecte:

Dieta

1. Consumati suficiente lichide (cel putin doi litri de apa pe zi) – un corp deshidradat functioneaza mai putin eficient; persoanele care nu consuma destule lichide pe zi risca sa faca, mai devreme sau mai tarziu, nisip la rinichi (calculi renali), care cu timpul se transforma in pietre.
2. Mic-dejun sanatos – mancarea stimuleaza metabolismul si ofera corpului energia necesara pentru activitatile din timpul zilei. Mic-dejunul ar trebui sa contina carbohidrati pentru un plus de energie (paine integrala, cereale), proteine pentru energie pe termen lung (oua) si glucide (fructe, miere, gem).
3. Atentie la cofeina – una, doua bauturi cofeinizate (cafea, ceai sau cola) pe zi pot creste energia si stimula activitatea mentala dar consumul exagerat (mai mult de sase bauturi pe zi) produce anxietate, iritabilitate si, paradoxal, eficienta scazuta.
4. Nu sariti peste mese – functionand prea mult timp fara sa fi mancat duce la o scadere a nivelului de zahar din sange. Incercati sa mancati regulat pentru a va mentine un nivel constant de energie de-a lungul zilei.
5. Dieta prea stricta nu este indicata – o dieta saraca in calorii, care restrictioneaza mult consumul de carbohidrati, nu genereaza suficienta energie pentru corp. In plus, varietatea limitata de alimente pe care o presupune, priveaza organismul de multi nutrienti importanti precum vitaminele, mineralele si alte elemente chimice.
6. Urmati o dieta sanatoasa – aceasta presupune consumul de fructe, legume, cereale integrale, paine integrale si carne slaba. De asemenea, presupune reducerea consumului de alimente cu continut ridicat de zahar, sare si grasimi saturate, hidrogenate sau colesterol. Gustarile dulci pot avea un efect temporar de ridicare a energiei, dar mai tarziu va veti simti obosit. Consumati alimente bogate in potasiu si magneziu: coriandru, patrunjel, menta, seminte de telina, seminte de dovleac si pepene, celelate varietati de seminte si alune, rosii, morcovi, ceapa, praz, ceapa rosie, cartofi, legume cu frunze verde-inchis precum stevia si sfecla rosie, si leguminoase.
7. Nu exagerati cu mancarea – mesele prea copioase si prea calde va scad energia. In loc de trei mese mari pe zi, este indicat sa mancati 5-6 mese mici, la intervale regulate, pentru un nivel de energie constant de-a lungul zilei (nivelul zaharului si al insulinei din sange se mentin la un nivel mai constant). Veti observa ca, mancand in acest fel, este si mai usor sa scapati de grasimea nedorita.
8. Consumati alimente bogate in fier – in special femeile sunt predispuse la anemie (carenta de fier in sange). Pentru a compensa aceasta lipsa, consumati alimente bogate in fier, precum carnea rosie slaba, dar in cantitati normale.

Somnul de noapte

1. Dormiti suficient – un adult are nevoie de aproximativ opt ore de somn pe noapte. Incercati sa faceti modificarile necesare in programul sau in ambientul dvs. pentru a reusi sa dormiti bine noaptea.
2. Limitati consumul de cofeina – prea multa cafea seara poate provoca insomnie. Este bine sa limitati consumul de bauturi cofeinizate la maximum sase pe zi si sa evitati sa le consumati dupa cina. Abuzul de energizante este contraindicat pentru ca odata consumul oprit, problema oboselii va reaparea, chiar mai acuta.
3. Invatati tehnici de relaxare – o cauza des intalnita pentru insomnie este framantarea din cauza grijilor si problemelor inainte de culcare in timp ce stam lungiti in pat. Framantarea cu siguranta nu ajuta la rezolvarea problemelor si pierderea somnului din aceasta cauza adauga stres suplimentar, de aceea este indicat sa incercati diferite tehnici de relaxare pentru a vedea care este mai eficienta: va puteti imagina un scenariu frumos si linistit, va puteti concentra atentia asupra respiratiei, puteti repeta o fraza, vers sau idee care va place sau puteti asculta muzica.
4. Limitati somniferele – pastilele de somn nu reprezinta o solutie pe termen lung deoarece ele nu rezolva adevarata cauza a insomniei. De fapt, ele au efectul opus, obosind corpul pe termen lung.
5. Sforaitul – persoanele care sforaie se odihnesc mai putin deoarece creierul nu este oxigenat suficient de-alungul noptii. Cei care au apnee de somn manifesta pauze repetate in care respiratia se opreste pentru cateva secunde.

Stilul de viata

1. Nu fumati - tigarile contin multe substante nocive si exista multe cauze pentru care fumatorii au mai putina energie decat non-fumatorii. De exemplu, pentru a produce energie, corpul are nevoie sa combine glucoza cu oxigen, dar monoxidul de carbon din tigari reduce cantitatea de oxigen disponibil din sange si prin urmare, glucoza ramane neutilizata.
2. Realizati o activitate fizica usoara – activitatea fizica usoara creste nivelul de energie, spre deosebire de cea intensa si grea sau de lipsa ei, adica de sedentarism. O plimbare sau o miscare usoara de 10-15 minute este benefica pentru corp si minte. Miscarea imbunatateste circulatia sangelui la creier si in acelasi timp genereaza eliberarea de neurotransmitatori responsabili pentru vitalitate, precum serotonina si endorfinele.
3. Limitati timpul in care stati jos – reduceti activitatile sedentare precum statul la televizor sau la calculator.
4. Cautati tratament pentru dependenta – consumul excesiv de alcool sau de droguri recreationale contribuie la cresterea oboselii, pe langa faptul ca sunt nesanatoase si chiar periculoase.
5. Postura la locul de munca – o postura corecta este esentiala pentru a nu pune stres suplimentar asupra corpului. Relaxarea adusa de o postura corecta asigura conservarea energiei. Desigur, postura corecta trebuie exersata, la inceput va fi mai greu, dar cu timpul va deveni o obisnuita si veti vedea rezultatele benefice.
6. Schimbari la locul de munca – prea multe responsabilitati la munca, conflicte si stres sunt cauze pentru oboseala. Incercati sa realizati schimbarile care v-ar ajuta sa aveti un loc de munca placut: aranjati biroul, ajustati lumina sau temperatura conform preferintelor dvs, aerisiti biroul, vorbiti despre ce anume va deranjeaza, etc.
7. Schimbari acasa – o locuinta aerisita, cu un design simplu in culori vii si energice precum portocaliu si verde sau culori pastelate, cu plante si lumina naturala va pot ajuta sa va relaxati mai bine.
8. Iesiri in natura – verdele are un efect revigorant asupra psihicului. Plimbarile si activitatile dese in natura va stimuleaza fizic si psihic.

Problemele psihologice

Studiile au aratat ca intre 50 si 80% dintre cazurile de oboseala au la baza factori psihologici.

1. Analizati-va stilul de viata – va supuneti unui stres nenecesar? Exista probleme in viata dvs. care ar putea provoca anxietate si depresie? In acest caz, ar putea fi utila consilierea psihologica pentru a solutiona mai usor probleme de familie, cariera sau personale.
2. Probleme de relationare inter-umana – ele produc anxietate si duc la epuizare. Consilierea psihologica ajuta la depasirea temerilor referitoare la intimitate pentru a avea relatii mult mai satisfacatoare. Mare parte din calitatea vietii este bazata pe calitatea relatiilor pe care le avem cu ceilalti.
3. Relaxare – anxietatea cronica duce la scaderea energiei si la epuizare. Tehnici de relaxare precum meditatia sau yoga, ajuta la oprirea fluxului de adrenalina si permit corpului si mintii sa se refaca.
4. Invatati sa stati degeaba – unul dintre dezavantajele societatii moderne este impulsul sa urmarim fara contenire teluri din ce in ce mai inalte. Un stil de viata incarcat este epuizant. De aceea, incercati sa gasiti cateva ore pe saptamana in care doar sa va destindeti si sa va bucurati de timpul liber. Daca nu gasiti aceste cateva ore, atunci poate ar fi bine sa analizati ce este cu adevarat important pentru dvs. si sa actionati in conformitate cu aceste prioritati.
5. Nu neglijati distractia – poate sunteti atat de preocupati cu termene limita si planificari incat nu va lasati suficient timp pentru distractie. Rasul este unul dintre cele mai bune surse de energie. Joaca la orice varsta este un remediu pentru multe probleme, va tine mintea activa fara stres suplimentar.

Energia scazuta de dupa-amiaza

Majoritatea oamenilor se simt vlaguiti dupa masa de pranz. Aceasta scadere a nivelului de energie dupa-amiaza este determinata de ritmul circadian al creierului, comun tuturor oamenilor. Fiind determinata de factori biologici, intrinseci corpului uman, aceasta scadere de energie de dupa-amiaza nu poate fi impiedicata, dar pot fi luate anumite masuri de ameliorare:

1. Tineti cont de sugestiile de energizare prezentate mai sus - un corp hranit bine, odihnit si relaxat prin miscare lejera este apt sa treaca mai usor peste oboseala de dupa-amiaza.
2. Masa de pranz ar fi bine sa contina o combinatie de proteine si carbohidrati - carbohidratii alimenteaza corpul cu glucoza iar proteinele ajuta la mentinerea unui nivel de energie constant pe parcursul mai multor ore.
3. Un motiv in plus pentru a include proteine la masa de pranz – aminoacidul tirozina ajuta creierul sa sintetizeze neurotransmitatori precum dopamina si norepinefrina ce stimuleaza atentia si concentrarea.
4. Faceti putina miscare. O plimbare scurta de 10 minute sau cateva exercitii de destindere la birou imbunatatesc circulatia sangelui si cresc energia.
5. Dati-va cu putina apa rece pe fata – stimuleaza circulatia sangelui si revigoreaza.

Afectiunile medicale

Daca observati ca oboseala nu scade dupa ce ati urmat sfaturile prezentate mai sus, atunci este bine sa consultati un doctor. Este posibil sa aveti o problema medicala precum hipo/hipertiroidia sau afectiuni cardiace care se manifesta prin epuizare. Retineti ca intre 50 si 80% din cazurile de oboseala sunt datorate factorilor psihologici. Daca va simtiti epuizati, vederea este incetosata si urinati des, simptome ale diabetului, ar fi bine sa realizati niste analize de sange.

Data actualizare: 03-10-2021 | creare: 03-06-2013 | Vizite: 7356
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum