Senzorul care detectează glutenul din alimente în cel mai scurt timp
©
Autor: Mancaș Mălina
Meniurile restaurantelor includ de obicei una sau mai multe opțiuni de preparate fără gluten, dar este posibil ca ingredientele să conțină cantități reduse de astfel de proteine dobândite pe durata producției sau gătirii.
Pentru persoanele cu boală celiacă sau intoleranță la gluten, chiar și o cantitate redusă de astfel de proteine – întâlnite în grâu, orez sau secară – într-o porție întreagă de mâncare ar putea cauza probleme de sănătate.
Un nou dispozitiv ar putea veni în sprijinul acestor persoane, asigurând o metodă rapidă și ușoară pentru testarea alimentelor și depistării oricărui nivel de gluten în doar câteva minute.
Dispozitivul se numește Nima, a fost dezvoltat în cadrul Institutului Tehnologic din Massachusetts, măsoară doar 7,6 cm și are formă triunghiulară. Este prevăzut cu o capsulă pentru plasarea unei probe de aliment de dimensiunea unui bob de mazăre și ulterior poziționarea acesteia în interiorul dispozitivului. După 2-3 minute, pe ecranul dispozitivului va fi indicată prezența sau absența glutenului din aliment.
Senzorul are capacitatea de a depista glutenul prezent în alimente sau băuturi în concentrații de 20 părți per milion sau mai mult. Are la bază un imunotest ce folosește anticorpi sensibili la gluten. Când moleculele de gluten sunt prezente, anticorpii se leagă de acestea producând o modificare de culoare. Un cititor optic identifică schimbarea culorii și pe ecran va fi afișat un mesaj specific.
Datele pot fi sincronizate și stocate cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone, pentru ca pe viitor utilizatorul să dispună de un jurnal al alimentelor care ar putea conține gluten.
Sursa: Gizmag
Pentru persoanele cu boală celiacă sau intoleranță la gluten, chiar și o cantitate redusă de astfel de proteine – întâlnite în grâu, orez sau secară – într-o porție întreagă de mâncare ar putea cauza probleme de sănătate.
Un nou dispozitiv ar putea veni în sprijinul acestor persoane, asigurând o metodă rapidă și ușoară pentru testarea alimentelor și depistării oricărui nivel de gluten în doar câteva minute.
Dispozitivul se numește Nima, a fost dezvoltat în cadrul Institutului Tehnologic din Massachusetts, măsoară doar 7,6 cm și are formă triunghiulară. Este prevăzut cu o capsulă pentru plasarea unei probe de aliment de dimensiunea unui bob de mazăre și ulterior poziționarea acesteia în interiorul dispozitivului. După 2-3 minute, pe ecranul dispozitivului va fi indicată prezența sau absența glutenului din aliment.
Senzorul are capacitatea de a depista glutenul prezent în alimente sau băuturi în concentrații de 20 părți per milion sau mai mult. Are la bază un imunotest ce folosește anticorpi sensibili la gluten. Când moleculele de gluten sunt prezente, anticorpii se leagă de acestea producând o modificare de culoare. Un cititor optic identifică schimbarea culorii și pe ecran va fi afișat un mesaj specific.
Datele pot fi sincronizate și stocate cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone, pentru ca pe viitor utilizatorul să dispună de un jurnal al alimentelor care ar putea conține gluten.
Sursa: Gizmag
Data actualizare: 23-02-2020 | creare: 11-07-2016 | Vizite: 3326
Bibliografie
Sensor detects whether meals are really gluten-free, link:https://www.gizmag.com/mit-nima-gluten-sensor/44254/
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- A fost descoperită o nouă cvasiparticulă: Pi-ton
- Îmbrăcămintea acustică, tehnologia care va permite transformarea fără efort a sunetelor în semnale electrice
- Generarea electricității prin dispozitive atașate la haine
- Roboți dotați cu inteligență artificială ar putea deveni companioni pentru persoanele singure
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Probleme multiple: boala celiaca, anemie
- Celiachie=intoleranta la gluten?
- Boala celiaca, regim terapeutic si eventual tratament
- Diagnosticare boala celiaca
- Gastrita cronica si intoleranta la gluten - ce pot sa mananc?
- Alergie la gluten
- Intoleranta gluten lactoza