Senzori digerabili pentru monitorizarea tractului digestiv

©

Autor:

Senzori digerabili pentru monitorizarea tractului digestiv
Cercetătorii de Massachusetts Institute of Technology (MIT) își petrec foarte mult timp gândindu-se la tehnologia digerabilă. În trecut, ei au construit diferite tipuri de dispozitive care se pot înghiți; spre exemplu, au realizat un robot din țesut porcin care are scopul de a scoate bateriile înghițite. Institutul Koch din cadrul aceleiași universități și-a îndreptat atenția către senzorii digerabili care pot fi utilizați pentru a monitoriza administrarea de medicamente.

Pe baza studiilor lor, echipa de la Koch a prezentat un nou tip de senzor care poate fi integrat într-o pastilă și înghițit. Odată cu dizolvarea capsulei, senzorul aderă la mucoasa gastrică, monitorizând peristaltismul care poate fi folosit în diagnosticarea afecțiunilor stomacului și poate ține evidența aportului de hrană.

Sistemul măsoară 2x2,5 cm în afara capsulei și folosește polimeri cu o flexibilitate asemănătoare cu cea a pielii umane, pentru a se putea întinde și deplasa de-a lungul tractului gastro-intestinal. Senzorii sunt piezoelectrici, ceea ce înseamnă că generează curent electric când sunt manevrați. Pe viitor, această proprietate poate fi utilizată pentru a susține mai departe alți senzori, fără a fi necesară o baterie și astfel minimizând riscul unor astfel de sisteme pentru pacienți.

Tehnologia a fost testată pe porci, iar echipa a descoperit faptul că senzorii au fost capabili să reziste mediului sever al tractului timp de două zile fără nicio problemă.

Cercetătorii spun că există o mulțime de materiale care pot rezista în tractul gastro-intestinal fără a provoca un răspuns semnificativ din partea organismului, în timp ce, dacă ar fi implantați, ar genera un răspuns inflamator masiv. În acest studiu, componentele electronice sunt flexibile. Ele au fost plasate în stomac, iar dispozitivul s-a desfăcut și a aderat la stomac.

Versiuni viitoare ale acestui tip de dispozitiv ar putea ajuta doctorii în detectarea diverselor afecțiuni și în monitorizarea aportului de hrană al pacienților.

Sursa: TechCrunch

Data actualizare: 06-05-2019 | creare: 25-10-2017 | Vizite: 1299
Bibliografie
Researchers develop digestible sensors for monitoring the gastrointestinal tract, link: https://techcrunch.com/2017/10/10/researchers-develop-digestible-sensors-for-monitoring-the-gastrointestinal-tract/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: