Cum să dezvoltăm un vaccin antigripal mai eficient

©

Autor:

Cum să dezvoltăm un vaccin antigripal mai eficient
O expunere repetată la virusurile gripale ar putea afecta eficacitatea vaccinului antigripal anual.
Acum, o echipă de cercetători a creat o metodă care evaluează dacă un vaccin activează tipul de celule imune necesare pentru un răspuns imun de lungă durata împotriva tulpinilor noi de virus gripal. Cu ajutorul tehnicii, oamenii de știință au arătat că vaccinul antigripal are capacitatea de a stimula dezvoltarea de anticorpi împotriva unui spectru mare de virusuri gripale, cel puțin la unele persoane.

Articolul a fost publicat pe 31 august în revista Nature și ar putea ajuta la dezvoltarea unui vaccin antigripal îmbunătățit, care oferă protecție nu doar împotriva virusurilor gripale anterioare, dar și a celor nou apărute.

În fiecare an, suntem confruntați cu sezonul gripal iar mai devreme sau mai târziu, cu toții ajungem să ne infectăm. Deși vaccinul antigripal anual ar trebui să controleze răspândirea bolii, eficacitatea este cunoscută ca fiind scăzută, între 40% și 60%.

Potrivit dovezilor științifice, o expunere repetată la virusul gripal ar putea scădea eficacitatea vaccinului antigripal anual. Imunitatea parțială obținută în urma sezoanelor gripale anterioare, prin vaccin sau gripă, ar putea influența răspunsul organismului la un nou vaccin.

În fiecare an, aproximativ jumătate din populația adultă din America se vaccineaza împotriva gripei. Totuși, pe cât de necesară este vaccinarea, pe atât este de scumpă și ineficientă. Este nevoie de un vaccin antigripal într-o doză unică, dar mai este mult până acolo, potrivit cercetătorilor.

Cum să dezvoltăm un vaccin antigripal mai eficient

Cheia către o imunitate pe termen lung se află la nivelul ganglionilor limfatici. La persoanele sănătoase, aceștia pot să nu se simtă la palpare dar în timpul unei infecții, ei cresc și devin dureroși.

La prima expunere a unui individ la un virus, prin infecție sau vaccin, celulele imune preiau virusul și îl poartă la cel mai apropiat ganglion limfatic. Acolo, virusul este prezentat celulelor B naive, care se maturizează și încep producerea de anticorpi împotriva infecției. După ce problema virusului este rezolvată, majoritatea celulelor imune implicate în lupta împotriva lui mor, dar câteva continuă să circule prin sânge, sub numele de celule B cu memorie.

La a două expunere a unei persoane la un virus, celulele B cu memorie se reactivează imediat, începând producerea de anticorpi. Acest răspuns rapid determină protecție la persoanele care se reinfectează cu aceeași tulpină virală. Totuși, răspunsul nu este eficient la indivizii care au primit un vaccin împotriva unei alte tulpini virale, spre exemplu vaccinul antigripal anual.

Potrivit cercetătorilor, dacă vaccinul antigripal țintește celulele B cu memorie, atunci aceste celule ar răspunde la părți virale care nu au suferit modificări față de tulpinile anterioare ale virusului gripal. Prin urmare, scopul lor este de a actualiza sistemul imun să lupte cu noile tulpini de virus gripal, astfel încât acesta să răspundă la părțile virale noi din acest an.

Pentru a crea o imunitate care să dureze decenii, tulpinile gripale din vaccin trebuie să fie purtate către ganglionii limfatici, unde să determine transformarea unui nou grup de celule B naive în celule B cu memorie de lungă durată.
Pentru a observa ce se întâmplă în ganglionii limfatici în urma vaccinului antigripal, cercetătorii au recoltat probe de sânge și ganglioni limfatici de la persoane sănătoase, înainte și după vaccin. Cu ajutorul ecografiei, ei au extras centrii germinali din ganglionii limfatici a 8 voluntari tineri sănătoși, care au primit vaccinul antigripal 2018-19. Vaccinul acesta a fost dezvoltat astfel încât să protejeze împotriva a 4 tulpini gripale diferite. Celulele imune au fost extrase din ganglionii limfatici din zona axilară la una, două, patru și nouă săptămâni după vaccinare.

Rezultatele studiului

Potrivit rezultatelor, la 3 voluntari, atât celulele B cu memorie, cât și celulele B naive din ganglionii limfatici au răspuns la tulpinile din vaccin. Concluzia este că vaccinul a inițiat procesul de stimulare a imunității îndelungate împotriva tulpinilor gripale noi.

Studiul sugerează că vaccinul antigripal poate stimula ambele tipuri de celulele în centrii germinali dar cercetătorii nu știu încă cât de frecvent se întâmplă acest lucru. Rezultatele susțin căutarea în continuare a unor strategii de stimulare a centrilor germinali, care să ducă la dezvoltarea unui vaccin antigripal universal.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-09-2020 | creare: 13-09-2020 | Vizite: 506
Bibliografie
Insight on how to build a better flu vaccine: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200831112347.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Plasturele cu micro-ace ar putea înlocui vaccinarea antigripală obișnuită
  • Eficiența vaccinului antigripal poate fi dată de gene
  • Bebelușii cu un frate sau o soră mai mare au un risc crescut de gripă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum