Senzația de a avea un scop în viață poate ameliora singurătatea

©

Autor:

Senzația de a avea un scop în viață poate ameliora singurătatea
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Washington din St. Louis arată că resimțirea unui scop în viață are potențialul de a ameliora sentimentul de singurătate, indiferent dacă aceasta este reprezentată de un țel major cu impact marcat sau de un nou hobby dezvoltat. Conform oamenilor de știință, singurătatea este unul dintre cei mai puternici factori de predicție psihologici a problemelor de sănătate, tulburărilor cognitive și mortalitate precoce.

Patrick Hill, autor al lucrării și profesor de psihologie și științe cerebrale la universitatea americană, afirmă că studiile recente au demonstrat faptul că singurătatea este la fel de periculoasă pentru oameni precum fumatul sau urmarea unei diete de calitate inferioară. Eșantionul de studiu a fost compus din 2300 de persoane din Elveția, iar rezultatele acestuia au indicat o relație între sentimentul de singurătate și senzația existenței un scop în viață, în sensul în care oamenii care aveau un astfel de sens au înregistrat o rată mai scăzută de resimțire a singurătății.

Paticipanții au completat chestionare prin care li s-a autoevaluat pe o scară lipsa companiei, gradul de izolare socială și senzația de a fi lăsat pe dinafară pe parcursul a patru săptămâni, precum și chestionare referitoare la felul în care își evaluează activitățile zilnice și dacă aceștia consideră că au un scop bine definit în viață. Astfel s-a observat faptul că activitățile cu cel mai mare impact asupra singurătății au fost reprezentate de cele cu o componentă socială, întrucât persoanele care au raportat că printre hobby-urile lor se află activități prin care primesc sau oferă suport emoțional cu specific social au fost cele care au înregistrat cele mai scăzute niveluri de singurătate.

Cu toate acestea, Hill este de părere că, în realitate, lipsa acestui sentiment nu are drept fundament adoptarea unor obiceiuri ce implică grade ridicate de socializare, întrucât oamenii se pot simți singuri și în preajma altor persoane. În schimb, cel mai important, în special pentru oamenii cu vârste de peste 70 de ani, a fost existența unei activități ce poate reprezenta un scop în viață, deoarece în cadrul studiului s-a constatat că aceștia au experimentat cele mai reduse grade de singurătate.

Autorii evidențiază faptul că mentalitatea potrivit căreia odată cu înaintarea în vârstă oamenii trebuie să se pensioneze și să se odihnească este greșită, întrucât obținerea unui scop în viață este posibilă la orice vârstă și este benefică, în special pentru sănătatea psihică.

Data actualizare: 28-06-2023 | creare: 28-06-2023 | Vizite: 386
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Singurătatea poate crește riscul de boli cardiovasculare
  • Singurătatea ar putea crește riscul de tulburări mentale
  • Tendința spre singurătate – moștenită genetic?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum