Scorțişoara, efecte benefice împotriva diabetului
Autor: Teodorescu Mihai
Consumul de scorțișoară îmbunătățește controlul zahărului din sânge la persoanele cu prediabet şi ar putea încetini evoluția către diabet zaharat de tip 2, se arată într-un studiu recent, realizat de oamenii de știință de la Societatea de Endocrinologie din Statele Unite.
Conform estimărilor oficiale, sute de milioane de oameni de pe glob au prediabet, condiție ce descrie o creştere a nivelului de zahăr din sânge peste limitele normal, dar sub limitele impuse pentru stabilirea diagnosticului de diabet. Prediabetul este o cauză premergătoare a diabetului zaharat de tip 2, astfel că este imperios necesar să fie identificare strategii eficiente de prevenire a progresiei de la prediabet la diabetul de tip 2.
Studiul actual, desfășurat pe o perioadă de douăsprezece săptămâni, arată efectele benefice ale scorțişoarei asupra menținerii nivelului de zahăr din sânge la un nivel stabil, printre participanții cu prediabet. Autorul corespondent al studiului, Giulio R. Romeo, MD, al Centrului pentru diabet zaharat Joslin din Boston, Mass, a declarat: „Aceste descoperiri oferă motive suficiente pentru desfăşurarea unor studii de amploare pentru a descoperi cu exactitate dacă scorțișoara poate reduce riscul dezvoltării diabetului de tip 2 în timp.”
Studiul clinic randomizat a investigat efectele suplimentării dietei cu scorțișoară la 51 de participanți cu prediabet. Participanților, grupați în două categorii, le-au fost administrate fie o capsulă de scorțișoară de 500 mg, fie medicamente placebo de trei ori pe zi. Cercetătorii au descoperit că în urma administrării de scorțişoară au existat îmbunătățiri ale răspunsului organismului la consumul unei mese cu carbohidrați, care sunt caracteristici ale prediabetului. Scorțișoara a fost bine tolerată și nu a fost asociată cu reacții adverse specifice sau evenimente adverse.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Bărbații sunt mai expuși apariției complicațiilor legate de diabet, decât femeile
- Purtarea unui monitor de glicemie a relevat rezultate importante pentru gestionarea diabetului
- Mecanismul metforminei în reducerea glicemiei
- Consumul de carne roșie și procesată asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2, conform unui studiu realizat pe două milioane de persoane
- Oare e diabet zaharat? Sunt foarte speriat
- În prediabet ai voie smoothieuri de fructe amestecate cu legume?
- Ce inseamba un diagnostic de diabet practic?
- O sa inversez posibilul diabet sau prediabet și o sa devin nutritionist
- Diabetul se vindeca?
- Ceasuri inteligente care măsoară glicemia și nu numai