Schimbul de sânge între șoarecii tineri și cei în vârstă produce senescența celulară la șoarecii tineri

©

Autor:

Schimbul de sânge între șoarecii tineri și cei în vârstă produce senescența celulară la șoarecii tineri
Senescența celulară sau îmbătrânirea celulară, procesul produs în urma expunerii constante a celulelor la stres și leziuni celulare, apărut de regulă odată cu îmbătrânirea, poate fi provocat la rozătoarele tinere prin schimburi heterocronice de sânge de la rozătoare bătrâne, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Nature Metabolism.
În cadrul studiului, cercetătorii au efectuat schimburi heterocronice de sânge la șoareci masculi și au observat că sângele provenit de la șoarecii în vârstă a declanșat senescența celulară și tisulară la șoarecii tineri. Pentru a înțelege rolul senescenței celulare în promovarea fenotipurilor de îmbătrânire fiziologică, cercetătorii au evaluat mai multe țesuturi dintre cele folosite în experiment. În plus, au determinat efectul senescenței asupra celulelor, dar și circulația la șoarecii în vârstă.

Plecând de la studii anterioare, care arătau că senescența secundară este indusă printr-un fenotip asociat senescenței primare, apărută ca răspuns la semnale intrinseci și extrinseci, cercetătorii au emis ipoteza conform căreia senescența ar putea fi transferată de la animale în vârstă la animale tinere, care nu prezintă semne de îmbătrânire cronologică.

Cercetătorii au efectuat schimburile de sânge heterocronice între șoareci tineri și bătrâni, cu o configurație de control folosind schimburi izocronice, iar ulterior au analizat fenotipurile senescente la un interval de două săptămâni. Experimentele au arătat că există posibilitatea transferului senescenței de la rozătoarele bătrâne la cele tinere. Pe baza rezultatelor studiului actual, cercetătorii sugerează că senoliticele ar putea fi utilizate pentru a preveni propagarea sistemică a senescenței.

sursa: News Medical
foto: Anusorn Nakdee / Shutterstock.com

Data actualizare: 23-08-2022 | creare: 23-08-2022 | Vizite: 342
Bibliografie
Single dose of aged mouse blood in young mice causes senescence, https://www.news-medical.net/news/20220818/Single-dose-of-aged-mouse-blood-in-young-mice-causes-senescence.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oprirea îmbătrânirii este imposibilă din punct de vedere matematic
  • Testul care poate indica vârsta biologică
  • Depozitarea îndelungată a sângelui și riscurile pentru pacienții cu hemoragii masive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum