Schimbări normale în corpul femeii după 30 de ani

©

Autor:

Schimbări normale în corpul femeii după 30 de ani

Pentru majoritatea femeilor, vârsta de 30 de ani este echivalentă cu o mai mare stabilitate în viața personală și din punct de vedere financiar. Este vârsta la care majoritatea femeilor încep să se gândească la întemeierea unei familii, dar și vârsta la care încep să apară anumite modificări în organism. Printre modificările care se petrec în corpul unei femei după vârsta de 30 de ani putem aminti:

Oase mai sensibile

Înaintarea în vârstă duce la o scădere a masei osoase, fapt care expune femeile unui risc mult mai mare de osteoporoză, o afecțiune în care oasele devin fragile și se pot rupe ușor. Factorii hormonali și oasele mai mici (în cazul femeilor) determină ca această afecțiune să apară mai des la femei decât la bărbați după vârsta de 30 de ani. Acesta este motivul pentru care este foarte important să aveți suficient calciu inclus în dieta dvs. și să faceți exerciții de întărire a oaselor, cum ar fi: ridicarea greutăților, ciclismul, Tai Chi, etc. Un studiu recent ne reamintește faptul că mersul pe jos nu este suficient pentru a menține oasele și mușchii, dacă exercițiile fizice sunt neglijate sau lipsesc cu desăvârșire.

Predispoziția către îngrășare

Scăderea masei musculare poate duce la un procent mai mare de grăsime în corp, dar și stilul de viață joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce privește creșterea în greutate. Sedentarismul, cauzat de perioadele lungi de timp petrecute pe un scaun, la locul de muncă, sau mesele mai frecvente joacă un rol central în modificarea greutății. Metabolismul poate să arate semne subtile de încetinire spre vârsta de 30 de ani, iar acest lucru devine din ce în ce mai evident odată cu înaintarea în vârstă, afirmă Brunilda Nazario, director medical la WebMD.

Una dintre cele mai mari greșeli este să nu îți stabilești un program de exerciții fizice, care te ajută în lupta cu timpul. Acestea sunt esențiale în prevenirea pierderii masei musculare, te ajută să îți menții silueta și tonusul. Activitatea fizică poate scădea riscul de apariție a bolilor de inimă, a diabetului, ajută la diminuarea stresului și la combaterea depresiei. Ai mare grijă la stres, este greu să ții pasul cu munca, relațiile personale și să ai grijă de copii, dar nu te lăsa copleșită de aceste probleme, fă-ți timp pentru a avea grijă de tine și, cel mai important, de sănătatea ta.

De asemenea, se spune că după vârsta de 30 de ani scade rata fertilității. Pentru femeile care au avut unul sau mai mulți copii înainte de 30 de ani, este posibil ca, după această vârstă, să apară o afecțiune care se numește incontinență urinară. După vârsta de 35 de ani, există un risc mai mare în ceea ce privește sarcina, pot apărea dificultăți la naștere și probleme mult mai grave, cum ar fi riscul de avort spontan.

Modificări ale ciclului menstrual

Nu veți sesiza modificări majore ale menstruației până la vârsta de 40 de ani. Dar anumiți factori – de la fluctuații hormonale la perimenopauze – pot declanșa instabilitate sau chiar durere pe tot parcursul ciclului menstrual, nu doar în prima zi. Se mai spune că endometrioza este des întâlnită la această categorie de vârstă. Pe de altă parte, unele femei pot constata că menstruațiile lor devin mai puțin dureroase după ce au avut deja un copil. Aceasta se explică prin dilatarea colului uterin, care, odată extins, va permite lichidului să curgă fără a fi nevoie de atâtea contracții uterine, este de părere Caleb Backe, un expert în sănătate și bunăstare la Maple Holistics.

Piele mai uscată?

Ciclul de regenerare a celulelor pielii încetinește, ceea ce înseamnă că durează mai mult ca celulele moarte să fie înlocuite. Menținerea pielii bine hidratate s-ar putea să devină o provocare după vârsta de 30 de ani. „Este nevoie de mai mult timp pentru ca stratul superior al pielii să fie înlocuit, acest fapt rezultând într-o piele mai uscată și lipsită de strălucire (mată)”, a declarat dermatologul Melissa Kanchanapoomi Levin, instructor la NYU Langone și Mount Sinai. Mai mult decât atât, factorii de hidratare care se găsesc în mod natural în piele, cum ar fi acidul hialuronic, nu se mai produc în cantități suficient de mari încât să mențină elasticitatea și fermitatea pielii.

Vârsta de 30 de ani s-ar putea să fie momentul în care veți observa efectele expunerii prea îndelungate la soare. Ridurile pot apărea ca efect al unei expuneri prelungite la soare, așa că nu exagerați în privința sesiunilor de bronzat. De asemenea, ridurile de expresie devin mai vizibile. Aceste riduri sunt datorate expresiei faciale (zâmbetul, spre exemplu), apar în colțurile ochilor și ale gurii, dar și pe frunte. Odată cu vârsta, ele devin din ce în ce mai vizibile, odată cu pielea care își pierde din elasticitate și se regenerează mai greu.


Data actualizare: 08-05-2019 | creare: 08-08-2018 | Vizite: 8853
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: