Cauzele micșorării sânilor (atrofia sânilor)
Atrofia sânilor se mai poate numi și micromastie (aplazie mamară, hipoplazie mamară), termen medical ce descrie subdezvoltarea post pubertate a țesutului mamar. (3) Atrofia sânilor sau micșorarea sânilor, reprezintă fie un proces fiziologic, dacă se întâmplă după instalarea menopauzei, fie un proces patologic dacă apare din cauza unor tulburări la nivelul sânilor. (1)
Modificările ce pot avea loc la nivelul sânilor sunt foarte mult influențabile de nivelul de hormoni femini existenți în organism. (1) Astfel, hormonii sexuali feminini sunt reprezentați de estrogen și progesteron. Deși testosteronul este un hormon sexual masculin, se găsește și în corpul femeilor, dar într-o cantitate mult mai mică.
Estrogenul îndeplinește un rol important în ceea ce privește funcția reproductivă și cea sexuală, inclusiv la pubertate, menstruație, sarcină și menopauză. (2) Nivelul de estrogen poate fi determinat printr-un test de sânge, poate varia de la o persoană la alta, dar există și câteva repere, precum:
- Femeie adultă, premenopauză: 15-30 pg/ml
- Femeie adultă, postmenopauză: <10 pg/ml (2)
Estrogenul are un rol important mai ales la pubertate, precum:
- rol în creșterea sânilor
- rol în creșterea părului pe corp (fiziologic)
- începerea ciclului menstrual
- rol de lubrifiere la nivelul vaginului
- îmbunătățește și menține membrana mucoasă de la nivelul uterului
- rol în formarea de țesut mamar
- menținerea colesterolului în limite normale- până la menopauză, se consideră că nivelul de estrogen mai ridicat, protejează female de bolile cardiovasculare (7, 8)
Progesteronul este produs după ovulație și pe timpul sarcinii. Rolul acestuia este de a pregăti uterul în vederea fertilizării, de a susține sarcina, și de a suprima producția de estrogen după ovulație. La fel ca și estrogenul, poate fi determinat printr-un test de sânge, având urmatoarele valori:
- Înainte de pubertate: 0,1-0,3 ng/ml
- În timpul ovulației: 2-25 ng/ml
- Primul trimestru de sarcină: 10-44 ng/ml
- Al doilea trimestru de sarcină: 19,5-82,5 ng/ml
- Al treilea trimestru de sarcină: 65-290 ng/ml (2)
Cauzele micșorării sânilor (atrofia sânilor)
Cauzele pentru micșorarea sânilor pot fi multiple, precum:
- Perioada post pubertală
- Hipoesterogenism - scăderea nivelul de estrogen din sânge
- Hiperandrogenism - creșterea nivelului de testosteron în sânge
- Medicația antiestrogenică - utilizată în cancerul de sân
- Sindromul ovarelor polichistice
- Infantilism genital - o subdezvoltare a organelor genitale, implicit a sânilor
- Boli debilitante - tuberculoză (TBC) , parotidita epidemică, sifilis
- Traumatisme suferite
- Tulburări alimentare/ malnutriție
- Anorexia nervoasă
- Fumatul - afectează elasticitatea pielii, inclusiv pielea sânului
- Efect al pierderii în greutate - în structura sânului se găsește țesut adipos, care odată cu scăderea în greutate, se va diminua (4)
Sindromul ovarelor polichistice este un dezehilibru hormonal ce apare în timpul pubertății la femeie, fiind una dintre principalele cauze de infertilitate, ce se manifestă în timp și prin scăderea în dimensiuni a sânilor. Acest sindrom este responsabil de mai mult de 75% din cazurile de infertilitate anovulatorie. (1) Femeile ce suferă de această afecțiune au o scădere a producției de hormoni feminini și o creștere a producției de hormoni masculini (testosteron). Acest dezechilibru poate afecta dezvoltarea normală a organelor genitale și a sânilor, favorizează apariția unui ciclul menstrual neregulat și poate complica o posibilă sarcină. (4, 5)
Alte cauze ale micșorării sânilor pot fi reprezentate de defectele congenitale ale mușchiului pectoral, precum Sindromul Poland. Fetele născute cu acest sindrom, nu au muguri mamari, acea zonă de țesut prezentă chiar sub mamelon din care se va dezvolta sânul la pubertate. Traumă de tipul intervențiilor chirurgicale sau radioterapiei, pot reprezenta alte cauze. De regulă, dezvoltarea sânilor este asimetrică, iar unul dintre cei doi sâni este mai mic. (3)
Sânii asimetrici
Stilul de viață poate influența și el dezvoltarea asimterică a sânilor, mai ales în cazul mamelor care alăptează. În final, unul dintre sâni va fi mai întins decât celălalt, iar în timp se poate observa o inegalitate a acestora. Aspectul de sân lăsat, modificat, poate persista mult inclusiv după terminarea perioadei de alăptare.
În privința asimetriei sânilor, alinierea corpului poate juca un rol important, deoarece depozitele de grăsime și mușchi din corp tind să fie distribuiți uniform atunci când corpul este aliniat corespunzător. În timpul vieții, pozițiile de somn, stresul, diverse leziuni și postura pot provoca modificări în alinierea corpului. Supradezvoltarea musculară poate să facă ca țesutul adipos să pară inegal. (6)
Cauzele congenitale
- sindromul ulnar-mamar - ce curpinde mutații ale genei TBX3
- sindromul Poland
- sindromul Turner
- hiperplazia suprarenală congenitală (3)
Sindromul turner este o afecțiune cromozomială, transmisă pe cale genetică, și afectează dezvoltarea la femei. Poate provoca o varietate de condiții patologice, precum statura scurtă a fetelor care devine evidentă la vârsta de cinci ani. Afectează ciclul menstrual și nivelul de hormoni din organism, putând foarte frecevent să producă hipofuncție ovariană sau insuficiență ovariană prematură (pierdere precoce a funcției ovariene). Pentru a preveni manifestarea acestui sindrom la pubertate, este recomandată terapia hormonală, dar unele femei pot sa aibă în continuare probleme privind o posibilă sarcină. Un procent mic din femei își păstrează funcția ovariană și dezvoltarea feminină corporală corectă în viața adultă. (9)
Sindromul ulnar mamar este un sindrom cu transmitere genetică, cauzat de mutații ale genei TBX3, o boală destul de rară, dar care poate afecta încă de la naștere dezvoltarea corectă a mai multor părți ale corpului. Caracteristicile bolii sunt variabile, de la o persoană la alta, și pot fi ușoare, dar și severe. Această boală afectează:
- dezvoltarea corectă a membrelor superioare, cu dezvoltare anormală sau incompletă a degetelor și ale antebrațului
- subdezvoltarea glandei mamare și a glandelor apocrine, care pot fi absente sau incapabile să producă lapte matern
- anomalii genitale
- deficiențe hormonale
- pubertate întârziată
- probleme dentare
- statură scurta
- obezitate
Persoanele ce suferă de acest sindrom pot avea trăsături faciale caracteristice, precum o bărbie proeminentă, fața mai largă, nas larg. Tratamentul se aplică în funcție de severitatea simptomelor, poate include intervenție chirurgicală pentru un aspect normal al brațelor, dar și terapie hormonală. (10)
Hiperplazia suprarenală congenitală reprezintă un grup de tulburări autozomal recesive, cu trasmitere genetică. Acest grup este implicat în deficiența enzimelor răspunzătoare de sinteza cortizolului sau a aldosteronului. Deficitul de 21-hidroxilază, este una dintre cele mai comune forme ale acestei patologii, reprezentând peste 90 % din cazurile afectate.
Femeile cu deficit de 21-hidroxilază, 11-beta-hidroxilază sau 3-beta-hidroxisteroid dehidrogenază, pot avea organele genitale subdezvoltate la naștere. Anomaliile variază precum:
- fuziunea completă a pliurilor labioscrotale
- fuziunea parțială a pliurilor labioscrotale
- fuziunea completă a uretrei falice la clitoromegalie
Femeile cu deficit ușor de 21-hidroxilază sunt adesea diagnosticate târziu în copilărie, din cauza părului pubian precoce, a clitoromegalie, însoțite de o creștere rapidă și matură a scheletului. Există și acele femei la care acest deficit se va manifesta încă de la naștere, cu consecințe grave, astfel, glanda lor mamară nu se va dezvolta deloc și nu vor avea parte de începerea ciclului menstrual. Acestea pot suferi de hipertensiune precoce. (11)
Femeile cu deficit de 21-hidroxilază sau 3-beta-hidroxisteroid dehidrogenază, pot fi diagnosticate cu oligomenoree, hirsutism, infertilitate. (11)
Cauze dobândite
Cauze dobândite de micșorare a sânilor include iradierea în timpul copilăriei, precum și îndepărtarea chirurgicală a mugurelul mamar prepubertal. (3)
Concluzii
Cauzele micșorării sânilor pot fi numeroase, începând de la cauze moștenite genetic, până la cauze dobândite în timpul copilăriei, cauze ale stilului de viață (fumat, scăderea în greutate, alăptat pe perioade lungi) sau cauze datorate modificărilor hormonale sau ale dereglării ciclului menstrual, cu numeroase implicații privind buna dezvoltare atât ale întregului orgasnism, cât și în mod special, buna dezvoltare a sânilor. În funcție de gravitatea simptomatologiei și de părțile corpului afectate ca și posibile complicații, se poate apela la intervenția chirurgicală sau, în cele mai multe cazuri, la terapia hormonală.
2. How do female sex hormones affect menstruation, pregnancy, and other functions? Link: https://www.healthline.com/health/female-sex-hormones#types
3. Micromastia, link: https://www.findzebra.com/details/n0OKBW7-micromastia?q
4. Polycystic ovary syndrome: symptoms, causes, and treatment, link: https://www.healthline.com/health/polycystic-ovary-disease
5. Problems with breast development, link: https://www.thelondonclinic.co.uk/conditions/problems-with-breast-development
6. Micromastia and breast asymmetry, link: https://mybreast.org/micromastia-breast-asymmetry/
7. What is estrogen? Link: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/estrogen
8. Everything you need to know about estrogen, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/277177
9. Turner syndrome, link: https://medlineplus.gov/genetics/condition/turner-syndrome/
10. Ulnar mammary syndrome, link: https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/118/ulnar-mammary-syndrome
11. Congenital adrenal hyperplasia, link: https://emedicine.medscape.com/article/919218-overview
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Micsorare de sani
- Sanii prea mari afecteaza sanatatea?
- Abdominoplastie si micsorare de sani
- Micsorare sani
- Micsorare de sani decontata de casa de asigurări?
- Sini prea mari
- Micşorare sani
- Micsorare sani